Sari la conținut

China a început o nouă rundă de exerciţii militare în apropiere de Taiwan

  • de

Armata chineză a început luni o nouă rundă de exerciţii militare în apropiere de Taiwan, afirmând că este vorba despre un avertisment faţă de „actele separatiste ale forţelor de independenţă ale Taiwanului”, şi nu a precizat data la care acestea s-ar putea încheia, atrăgând criticile guvernului de la Taipei, relatează Reuters.

Taiwanul guvernat în mod democratic, pe care China îl consideră propriul său teritoriu, a fost în alertă pentru mai multe exerciţii militare de la discursul preşedintelui Lai Ching-te de săptămâna trecută cu ocazia zilei naţionale, discurs condamnat de Beijing după ce Lai a declarat că China nu are dreptul să reprezinte Taiwanul, chiar dacă s-a oferit să coopereze cu Beijingul.

Comandamentul Teatrului de Est al armatei chineze a declarat că exerciţiile „Joint Sword-2024B” au loc în Strâmtoarea Taiwan şi în zonele de la nord, sud şi est de Taiwan.

„Exerciţiul serveşte, de asemenea, ca un avertisment sever faţă de actele separatiste ale forţelor de independenţă din Taiwan. Este o operaţiune legitimă şi necesară pentru protejarea suveranităţii statului şi a unităţii naţionale”, se arată într-un comunicat publicat atât în chineză, cât şi în engleză.

Comandamentul a publicat o hartă care arată nouă zone din jurul Taiwanului în care au loc exerciţiile – două pe coasta de est a insulei, trei pe coasta de vest, una la nord şi trei în jurul insulelor controlate de Taiwan de lângă coasta chineză.

Navele şi aeronavele chineze se îndreaptă spre Taiwan în „proximitate din direcţii diferite”, concentrându-se pe patrule de pregătire pentru luptă maritimă şi aeriană, blocarea porturilor şi zonelor-cheie, atacarea ţintelor maritime şi terestre şi „capturarea în comun a superiorităţii globale”, a precizat comandamentul.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Cu toate acestea, nu a anunţat niciun exerciţiu cu trageri reale sau nicio zonă de interdicţie de zbor. În 2022, la scurt timp după ce preşedinta Camerei Reprezentanţilor a SUA de atunci, Nancy Pelosi, a vizitat Taiwanul, China a tras rachete deasupra insulei.

În cadrul unor operaţiuni rare, paza de coastă a Chinei a înconjurat Taiwanul şi a organizat patrule de „aplicare a legii” în apropierea insulelor offshore ale Taiwanului, potrivit presei de stat chineze.

Articolul China a început o nouă rundă de exerciţii militare în apropiere de Taiwan apare prima dată în Realitatea.md.