Sari la conținut

Azilele pentru tineri, un nou fenomen în China. Ce spune un proaspăt „pensionar” de 22 de ani

  • de

Tinerii chinezi se retrag masiv în mediul rural, în timp ce șomajul din China este în floare, iar economia este în declin.

Generația Z și milenialii din China își documentează din ce în ce mai mult viața de „pensionare” din mediul rural pe rețelele de socializare, după ce declară că au fost concediați, și-au dat demisia sau, pur și simplu, au rămas fără loc de muncă.

Anul trecut, un proaspăt „pensionar” în vârstă de 22 de ani, cunoscut sub pseudonimul Wenzi Dada, și-a stabilit reședința într-o colibă de bambus pe marginea unei stânci din provincia muntoasă Guizhou din China. Wenzi, care a avut anterior o serie de locuri de muncă în reparații auto, construcții și producție a declarat presei locale că s-a săturat să aibă de-a face cu mașini în fiecare zi și a demisionat pentru a se întoarce în orașul său natal. A încercat să își găsească un loc de muncă acolo, dar nu a fost niciodată mulțumit de opțiuni.

Căutarea unui loc de muncă a fost deosebit de dificilă pentru tineri în contextul economiei chineze, aflată în declin, a declarat Chung Chi Nien, profesor la Universitatea Politehnică din Hong Kong.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Un număr record de 11,8 milioane de absolvenți de facultate au intrat pe piața muncii în acest an, intensificând concurența care a dus la o „devalorizare” a diplomelor universitare, a explicat profesorul. Pentru persoanele cu mai puține calificări și experiență, acest lucru le-a redus și mai mult șansele de a fi angajate.

În august, rata șomajului în rândul tinerilor din China a atins un nou record, de 18,8%, cel mai ridicat nivel de când a început noul sistem de înregistrare în decembrie. Această cifră a crescut de la 17,1% în iulie. Datele recente au venit pe fondul unei serii de semnale economice chineze dezamăgitoare, a doua cea mai mare economie a lumii continuând să se lupte cu o cerere internă slabă și o încetinire a sectorului imobiliar.

Nu sunt locurile lor de muncă ideale

În ultimii trei ani, sectoarele serviciilor cu valoare adăugată mare, care obișnuiau să absoarbă mulți proaspeți absolvenți, s-au contractat brusc, în special sectorul imobiliar și cel financiar, a declarat Dan Wang, fost economist șef la Hang Seng Bank China. Deși în orașe sunt disponibile locuri de muncă mai prost plătite, cum ar fi livrarea sau transportul cu mașina, tinerii educați nu le doresc și preferă să stea pe margine, a declarat Wang.

Există, de asemenea, locuri de muncă disponibile în sectorul de producție, dar Keyu Jin, profesor asociat de economie la London School of Economics, a declarat că tinerii nu doresc nici aceste joburi.

Case de sănătate pentru tineri?

Și alte instituții au înțeles tendința șomajului și se ocupă în mod activ de ea, cu tot mai multe rapoarte despre „căminele de îngrijire pentru tineri”, atât în rapoartele locale, cât și în rețelele sociale.

Aceste cămine pentru tineri, după modelul azilelor de bătrâni, se prezintă ca facilități în care tinerii se pot caza și „odihni” ori de câte ori doresc și adesea exclud oaspeții cu vârste de peste 45 de ani, potrivit unui fondator al unei cămine de bătrâni pentru tineri.

Deși experții au declarat pentru CNBC că aceasta ar putea fi o găselniță de marketing, popularitatea reflectă totuși sentimentul de suferință în rândul Generației Z și al milenialilor, precum și dorința pentru un stil de viață mai lent.

„Tinerii care se confruntă cu un nivel ridicat de stres sau cu un sentiment de disperare caută locuri în care să reflecteze și, eventual, să își reseteze viața, determinând astfel nevoia de cămine de bătrâni junior”, a declarat Jia Miao, profesor asistent la NYU Shanghai.

Ea a adăugat că este pozitiv faptul că piața se diversifică pentru a răspunde nevoilor acestor persoane tinere care speră la un spațiu pentru a respira și a se recupera.

 

Articolul Azilele pentru tineri, un nou fenomen în China. Ce spune un proaspăt „pensionar” de 22 de ani apare prima dată în Realitatea.md.