Sari la conținut

VIDEO Instruiri pentru societatea civilă în contextul alegerilor prezidențiale și al referendumului constituțional

  • de

În perspectiva alegerilor prezidențiale și a referendumului constituțional din 20 octombrie, Asociația ADEPT a organizat un program de instruire pentru organizațiile neguvernamentale. Timp de două zile, lideri ai societății civile din întreaga țară au discutat legislația electorală, combaterea dezinformării și mobilizarea cetățenilor, pregătindu-se pentru un rol cheie în asigurarea transparenței și integrității procesului electoral.

„Noi ca societate civilă ne dorim foarte mult să contribuim la un proces electoral liber și corect, astfel încât cetățenii să aibă acces liber la informații și să voteze în cunoștință de cauză, exercitându-și suveranitatea de o manieră independentă și neinflunțată urmare a coruperii alegătorilor”, a declarat Polina Panainte, Secretara Coaliției Civice pentru Alegeri Libere și Corecte, Directoare de Program, ADEPT.

ONG-urile au învățat metode inovative de mobilizare a comunității și de promovare a educației civice, cu scopul de a încuraja participarea activă a cetățenilor în procesele electorale. 

„PNUD, susține de mult timp guvernarea democratică în Moldova și continuăm să susținem alegerile și societatea civilă.  Considerăm că este important ca societatea civilă să asigure integritatea informației, să asigure credibilitatea procesului electoral și să monitorizeze activitățile, atât ale autorităților, cât și ale candidaților, partidelor, mass-media etc.”, a menționat Skye Christensen, Consilier tehnic superior, EDMITE, PNUD.

Participanții au învățat în detaliu despre legislația electorală și și-au perfecționat abilitățile de a identifica mesajele false și manipulative. Instruirea a oferit o înțelegere practică a provocărilor ce pot afecta procesele electorale și a inspirat societatea civilă să se implice activ în combaterea dezinformării și corupției electorale.

„Sesiunile de la această întrunire sunt foarte utile, nu doar pentru noi, cât și pentru toată societatea, unde nouă ni se arată metodele cu care se manipulează cu societatea. Reprezint asociația Radiovision care se ocupă cu promovarea drepturilor persoanelor cu dizabilități, implementăm demult diferite politici pentru a informa cu dizabilități și îndeosebi de vedere în contextul alegerilor… cu toate oportunitățile care le au, luptăm pentru pentru dreptul lor de alege, pentru a asigura accesibilitatea”, spune Viorel Zaporojan, administrator al AO „Radiovision”. 

[bzplayer youtube=”https://youtu.be/p6WpH9cxQK8?si=rYUn_Rv-Sauz9tqA” muted=”false”]

 

„Consider că aceste instruiri sunt foarte importante pentru noi în primul rând, cei care reprezentăm organizațiile societății civile, pentru că putem face schimb de bune practici, putem să ne informăm unul de la altul, putem să învățăm dar și să contribuim la o învățare mai bună a cetățenilor din această țară și în altă ordine de idei, promovăm o societate sănătoasă în care fiecare cetățean are dreptul de a alege conștient și contribui la o mai bună dezvoltare a țării sale”, afirmă Victoria Nemerenco, coordonatoare de program IPRE.

„Consider importante astfel de instruiri pentru organizațiile societății civile, deoarece capacitând anume ONG-urile, structurile similare, ele pe urmă au acces la publicul mai larg, la persoanele din comunitatea lor din care provin, în care activează și prin intermediul lor este cel mai eficient să ajungem la cetățeni și prin urmare să informăm eficient cetățenii”, susține Dorin Hotineanu, președinte al Asociației Tinerilor Diplomați.

Această instruire a fost organizată de ADEPT în cadrul Coaliției Civice pentru Alegeri Libere și Corecte, cu sprijinul PNUD Moldova. 

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Articolul VIDEO Instruiri pentru societatea civilă în contextul alegerilor prezidențiale și al referendumului constituțional apare prima dată în Realitatea.md.