Sari la conținut

Republica Moldova, în febra pregătirilor pentru scrutinele din 20 octombrie. Care este misiunea CEC în această zi

  • de

Pe 20 octombrie 2024, cetățenii Republicii Moldova sunt chemați la urne pentru a participa la referendumul republican constituțional și pentru a-și alege președintele țării pentru următorii patru ani. Potrivit legii, Comisia Electorală Centrală (CEC) este instituția direct responsabilă de buna organizare şi desfășurare a unui scrutin electoral, cu respectarea legislației și a standardelor internaționale în domeniul electoral.

Așadar, în ziua de duminică, 20 octombrie 2024, reprezentanții CEC au o misiune extrem de importantă, pe lângă deschiderea și închiderea secțiilor de votare, numărarea voturilor, dar și informarea în timp util a publicului larg despre procesul de vot, autoritatea este responsabilă să asigure dreptul la vot al fiecărui cetățean în cele mai sigure condiții și conform legii.

START VOT se va anunța la ora 07:00, iar câteva ore mai târziu, reprezentanții CEC vor ieși în fața presei cu primele date despre mersul alegerilor. Conferințe de presă similare vor fi organizate pe tot parcursul zilei, cu informații actualizate.

[bzplayer youtube=”https://www.youtube.com/watch?v=R0pMv1p2dKo” muted=”false”]

 

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

După ce se anunță STOP VOT, toate buletinele de vot sunt numărate, iar cifrele sunt introduse în sistemul automatizat al CEC-ului. Ulterior, buletinele sunt sigilate în plicuri și transportate la sediul CEC din municipiul Chișinău. În timpul transportării a acestora, un echipaj al Poliției însoțește mașina cu buletinele de vot. În cazul votului în diasporă, procedura diferă, întrucât buletinele de vot sunt aduse cu avionul mai târziu.

Ultimul briefing al membrilor CEC va fi după miezul nopții, atunci când se vor anunța rezultatele preliminare ale celor două scrutine.

Articolul Republica Moldova, în febra pregătirilor pentru scrutinele din 20 octombrie. Care este misiunea CEC în această zi apare prima dată în Realitatea.md.