Sari la conținut

VIDEO Ce este SEAE și ce rol joacă în politica externă a Uniunii Europene?

  • de

Serviciul European de Acțiune Externă (SEAE) este o nouă instituție a Uniunii Europene (UE), a cărei înființare a fost prevăzută prin Tratatul de la Lisabona. Serviciul, din anul 2011, asistă Înaltul Reprezentant (ÎR) al UE pentru politica externă și de securitate comună în exercitarea mandatului său. Scopul Serviciului este să sporească eficiența și coerența politicii externe a UE, contribuind astfel la creșterea influenței Europei în lume.

Totodată, instituția intervine în consolidarea păcii – prin sprijin politic, economic și practic, în garantarea securității – în baza politicii de securitate și apărare comune, în menținerea bunelor relații cu țările vecine – prin politica europeană de vecinătate. La fel, oferă asistență pentru dezvoltare, ajutor umanitar și reacționează în situații de criză, dar și se implică în combaterea schimbărilor climatice și apărarea drepturilor omului.

[bzplayer youtube=”https://youtu.be/3weAVH1_2fo” muted=”false”]

 

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Javier Solana a fost primul Înalt Reprezentant permanent. Actualul titular al poziției este Josep Borrell.

Serviciul are sediul la Bruxelles, dar își urmărește politicile și prin intermediul a peste 130 de misiuni diplomatice ale UE în întreaga lume. Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova face parte din această instituție.

Articolul VIDEO Ce este SEAE și ce rol joacă în politica externă a Uniunii Europene? apare prima dată în Realitatea.md.