Sari la conținut

Avertismentul lui Zelenski, după ce Coreea de Nord a trimis soldați în Ucraina: Este primul pas către un război mondial

  • de

Volodimir Zelenski a acuzat joi Coreea de Nord că a desfăşurat ofiţeri alături de Rusia şi se pregăteşte să trimită mii de soldaţi pentru a ajuta efortul de război al Moscovei, deşi şeful NATO a declarat că nu există dovezi ale prezenţei oamenilor Phenianului în acest stadiu, transmite digi24.ro.

Ţările occidentale au acuzat în mod repetat Coreea de Nord că furnizează arme Rusiei, iar recent, preşedintele Volodimir Zelenski a adăugat că Phenianul trimite și trupe, ceea ce ar reprezenta o escaladare semnificativă a suportului militar pentru invazia Moscovei, conform Reuters citat de Agerpres.

„Avem informaţii de la serviciile noastre că unii ofiţeri ai armatei nord-coreene se află deja pe teritoriul ucrainean ocupat temporar de inamicii ruşi. Aşa că s-au alăturat armatei ruse”, a declarat Zelenski într-o conferinţă de presă la Bruxelles.

Acesta a menţionat că nu poate oferi un număr exact al soldaţilor nord-coreeni prezenţi pe teren, dar a afirmat că există informaţii despre 10.000 de soldaţi nord-coreeni care se pregătesc să fie trimiși pentru a lupta împotriva Ucrainei, caracterizând această situaţie ca un „prim pas spre un război mondial”.

În timp ce aliaţii occidentali ai Ucrainei nu au confirmat încă dacă Phenianul trimite trupe, ei afirmă că investighează problema. Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a indicat la o conferinţă de presă că nu există dovezi că soldaţii nord-coreeni sunt implicaţi în lupte, dar a recunoscut că Coreea de Nord sprijină Rusia în diferite moduri, inclusiv prin furnizarea de arme și tehnologie, ceea ce este extrem de îngrijorător.

Zelenski a mai afirmat că o invitaţie formală pentru aderarea Ucrainei la NATO ar transmite clar liderului de la Kremlin, Vladimir Putin, că nu poate câştiga.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Sean Savett, purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe, a afirmat că, dacă se confirmă implicarea trupelor nord-coreene în Ucraina, aceasta ar reprezenta o intensificare semnificativă a relaţiilor de apărare între Moscova şi Phenian.

Zelenski a subliniat că Rusia caută să compenseze pierderile de personal pentru a evita o nouă mobilizare. Ucraina şi partenerii săi vestici estimează că sute de mii de ruşi au fost ucişi sau răniţi în conflictul din Ucraina, în timp ce pierderile ucrainene, deşi mari, sunt mai reduse.

În teren, forţele Moscovei au avansat în ultimele câteva luni în estul Ucrainei. Ucraina a cerut aliaţilor să reacţioneze ferm la ajutorul nord-coreean pentru Rusia, inclusiv prin impunerea de noi sancţiuni şi izolarea suplimentară a Phenianului.

Articolul Avertismentul lui Zelenski, după ce Coreea de Nord a trimis soldați în Ucraina: Este primul pas către un război mondial apare prima dată în Realitatea.md.