Sari la conținut

Concursul pentru șefia PCCOCS: Doi din patru candidați au trecut în următoarea etapă

  • de

Procurorul-șef interimar al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) Victor Furtuna, dar și procurorul-șef interimar al Procuraturii raionului Ialoveni Ion Neguriță, au fost selectați de Comisia specială de preselecție a candidaților la funcția de procuror-șef al PCCOCS. Cei doi au acumulat cel mai mare punctaj în cadrul etapei de preselecție.

Potrivit unui comunicat emis de Consiliul Superior al Procuraturii (CSP), joi, 17 octombrie 2024, Comisia specială de preselecție a candidaților la funcția de procuror-șef al PCCOCS a desfășurat etapa a doua a preselecției, și anume de intervievare a candidaților desemnați eligibili.

„S-a constat că au fost întrunite condițiile de eligibilitate în cadrul etapei de preselecție a candidaților la funcția de procuror-șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale de către Victor Furtuna, Alexandru Machidon, Andrei Mațco și Ion Neguriță”, potrivit CSP.

Totodată, s-a aprobat punctajul final al candidaților eligibili în cadrul etapei de preselecție a concursului pentru selectarea candidaților la funcția de procuror-șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, cu indicarea acestora în ordine descrescătoare, după cum urmează:

Ion Neguriță – 139,7 puncte;
Victor Furtuna – 134,5 puncte;
Alexandru Machidon – 121, 4 puncte;
Andrei Mațco – 76, 4 puncte.

Astfel, Comisia specială recomandă Consiliului Superior al Procurorilor pe primii doi candidați, respectiv pe domnul Ion Neguriță (139,7 puncte) și domnul Victor Furtuna (134,5 puncte).

Potrivit Regulamentului privind organizarea concursului de selectare a candidatului la funcția de procuror-șef al PCCOCS, plenul CSP urmează să selecteze un candidat pe care să-l propună ulterior spre aprobare procurorului general.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Amintim că în iulie 2024, Consiliul Superior al Procuraturii (CSP) a lansat un nou concurs pentru șefia PCCOCS. Până pe 26 august curent, când a fost termenul limită de depunere a actelor, s-au înscris patru candidați.

Patru candidați luptă pentru fotoliul PCCOCS. Lista persoanelor care s-au înscris la concurs

Precedentul concurs s-a încheiat cu un scandal de amploare, izbucnit pe 26 ianuarie 2023, după ce un membru al comisiei, care se ocupă de selecția preliminară a candidaților, s-a plâns de presiuni, iar unul dintre candidați spunea că datele sale personale au fost accesate ilegal.

La 2 martie 2023, membrii CSP au decis anularea concursului pentru șefia PCCOCS, după ce doi candidați s-au retras, iar Comisia a constatat imposibilitatea continuării concursului pentru funcția de procuror – șef al PCCOCS.

Articolul Concursul pentru șefia PCCOCS: Doi din patru candidați au trecut în următoarea etapă apare prima dată în Realitatea.md.