Sari la conținut

Evacuare în orașele din nord-estul Ucrainei. Autoritățile nu pot asigura traiul pe timpul iernii

  • de

Orașul Kupiansk și alte trei localități din nord-estul Ucrainei vor fi evacuate. Autoritățile ucrainene avertizează că forțele rusești se apropie din nou și nu pot asigura utilităţile pe parcursul iernii, relatează Reuters.

Regiunile evacuate vor fi Kupiansk, un nord feroviar aflat pe râul Oskil, oraşul Borova, aflat mai la sud, în apropierea oraşului Izium, un alt centru logistic important. Guvernatorul  regional din Harkov, Oleg Sinegubov, a declarat la televiziunea națională că evacuarea obligatorie pentru toți cetățenii.

”Cea mai dificilă situaţie este în sectorul Kupiansk. Pe malul estic al râului Oskil, care împarte oraşul în două, nu mai putem garanta realimentarea cu electricitate, încălzirea şi asigurarea apei, din cauza bombardamentelor constante”, a spus el.

Kupiansk, o țintă în atacul rușilor

Kupiansk este un punct cheie în războiul curent, acesta fusese cucerit de forţele ruse în februarie 2022, dar ofițerii ucraineni au reușit să recucească teritoriul ulterior, în cursul aceluiaşi an.

Trupele rusești au avansat spre regiunea Donețk din estul Ucrainei, ocupând și alte sate și orașe înspre vest. Totodată, forțele ruse au atacat zona de nord a Ucrainei, în regiunea Harkov, cu rachete şi drone. În august, armata rusă s-a îndreptat la graniţă, în regiunea Kursk din Rusia, cucerind mai multe terenuri de pământ.

În ultimele 24 de ore, au fost raportate 19 bătălii în apropierea orașului Kupiansk. Statul Major General al Armatei ucrainene a precizat că şapte dintere ele continuau.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

La Harkov au fost amplasate centre pentru evacuare – 4.000 de locuitori se aflau încă în pericol pe malul estic al râului Oskil şi încă 3.000 pe malul vestic.

”Toate echipele de reparaţii sunt imediat ţinta tirului rusesc”, a spus Guvernatorul Oleg Sinegubov .

Rusia a afirmat că a preluat înapoi mai multe sate, totuși preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, susţine că Ucraina îşi menţine poziţiile. Acesta a adăugat că operaţiunea a avut ca scop retragerea forţelor ruse de pe frontul de est.

Articolul Evacuare în orașele din nord-estul Ucrainei. Autoritățile nu pot asigura traiul pe timpul iernii apare prima dată în Realitatea.md.