Sari la conținut

În Dondușeni și Rezina, copacii „se fură ca-n Codru”. Ce ilegalități au depistat inspectorii de mediu

  • de

În localitatea Țaul din raionul Dondușeni, inspectorii de mediu au depistat patru cioate de salcie, cu diametre de 47, 48, 68 și 91 cm, tăiate ilegal. Volumul total al masei lemnoase tăiate este de 9,26 metri cubi.

„Cioatele arborilor tăiați ilegal au fost evaluate și marcate corespunzător de către inspectorii de mediu din Dondușeni, folosind ciocanul de marcaj. Materialele referitoare la acest caz au fost transmise organelor de drept pentru identificarea persoanelor responsabile de comiterea contravențiilor”, informează reprezentanții Inspectoratului pentru Protecția Mediului (IPM).

În cadrul aceleiași razii, au fost depistate și alte cazuri de tăiere și sustragere ilegală a masei lemnoase în pădurile gestionate de autoritățile locale.

„În pădurea administrată de Primăria Horodiște, inspectorii au descoperit 28 de cioate de arbori din diverse specii, cu diametre cuprinse între 10 și 20 cm. Volumul total al masei lemnoase tăiate ilegal în această zonă este de 0,958 metri cubi, iar prejudiciul cauzat mediului a fost estimat la 355 de lei.

De asemenea, în pădurea aflată în gestiunea Primăriei Climăuți au fost descoperite 67 de cioate de arbori de specie salcâm, cu diametre între 9 și 15 cm. Volumul masei lemnoase tăiate ilegal în această locație este de 2,031 metri cubi, iar prejudiciul adus mediului se ridică la 1.955 de lei. Toate cioatele arborilor tăiați ilegal au fost evaluate și marcate corespunzător”, se mai arată în același comunicat de presă.

Primăriile localităților menționate au fost somate, prin demersuri, să ia măsuri pentru a depista făptașii. Ulterior, după ce vor fi identificați, aceștia riscă amenzi dure.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Articolul În Dondușeni și Rezina, copacii „se fură ca-n Codru”. Ce ilegalități au depistat inspectorii de mediu apare prima dată în Realitatea.md.