Sari la conținut

Raport Promo-LEX: PAS ar folosi resursa administrativă, iar blocul Victorie ar corupe alegătorii

  • de

PAS ar folosi resursa administrativă, iar blocul Victorie ar corupe alegătorii în campania electorală, se arată în cel de-al patrulea raport de monitorizare al Promo-LEX. Conform reprezentanților asociației, în perioada 1-15 octombrie 2024, au fost observate 1799 de activități desfășurate de candidații la prezidențiale și participanții la referendum.

Utilizare abuzivă a resurselor administrative a fost constatată în 114 cazuri. Potrivit raportului Promo-LEX, majoritatea dintre acestea ar fi comise de Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) și Maia Sandu.

„În activitățile de campanie au fost implicați mai mulți demnitari, în special de către Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS). Prim-ministrul Dorin Recean a avut întâlniri cu alegătorii, unde a discutat despre proiectele de integrare europeană și a încurajat susținerea pentru Maia Sandu. De asemenea, mai mulți miniștri au fost implicați în campania electorală, distribuind materiale promoționale în susținerea Maiei Sandu și a opțiunii „DA” la referendum. De asemenea, au fost observate cazuri de utilizare a instituțiilor statului în scopul acumulării capitalului electoral, implicare a funcționarilor publici în activități electorale în timpul orelor de muncă, precum și atribuirea de merite de către candidați pentru lucrările publice realizate din fonduri publice”, precizează observatorii.

În perioada indicată, s-au identificat și încălcări privind corupția electorală. Printre ele se numără inclusiv oferirea banilor și bunurilor, pentru influențarea opțiunii de vot, observatorii atribuind acțiunile blocului „Victorie”, dar și candidatei Victoria Furtună,

„În câteva cazuri este vizat BP Victorie, care a organizat evenimente în care au fost anunțate anumite beneficii pentru cetățenii moldoveni aflați în Rusia, precum și întâlniri electorale cu recompense. De asemenea, Victoria Furtună a fost implicată în cazuri de organizare a întâlnirilor electorale coordonate, care generează suspiciuni că s-ar fi plătit alegătorilor pentru participare la acestea”, se arată în raportul Promo-LEX.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Reprezentanții Promo-LEX mai menționează că doar Partidul Renaștere, care face parte din formațiune, a fost înregistrat în calitate de participant la referendum. În materialele promoționale, însă, apare logo-ul blocului „Victorie”, din care face parte și „Renaștere”.

Observatorii susțin că s-au constatat și incertitudini privind aplicarea normelor legale, care vizează corupția electorală pasivă și activă. Conform lor, nu există informații privind începerea urmăririi penale, inclusiv pentru coruperea electorală, deși s-a anunțat public despre circa 100 de cazuri de acest gen. În context, Promo-LEX recomandă responsabililor să efectueze acțiunile necesare, pentru a eradica fenomenul.

Totodată, în raport se reiterează în perioada 23 septembrie – 6 octombrie 2024, au fost identificate 23 de cazuri de discurs de ură, dintre care 19 în context electoral. Acestea au fost promovate în special prin intermediul aplicațiilor mobile și la evenimente publice, referindu-se la comunitatea LGBT.

 

Articolul Raport Promo-LEX: PAS ar folosi resursa administrativă, iar blocul Victorie ar corupe alegătorii apare prima dată în Realitatea.md.