Sari la conținut

Secretarul general al NATO: Rusia vrea să deraieze parcursul european al Republicii Moldova

  • de

Rusia intenționează să deraieze traiectoria europeană a Republicii Moldova, a declarat vineri, la Bruxelles, secretarul general al NATO, Mark Rutte, la finalul primei întâlniri a miniștrilor de externe din statele aliate la care a participat în noua sa funcție, scrie Agerpres.

Cetățenii din Republica Moldova se vor prezenta duminică la vot pentru alegerile prezidențiale și pentru un referendum privind integrarea în Uniunea Europeană, un moment esențial în confruntarea dintre Rusia și Occident în ceea ce privește viitorul acestei țări.

Întrebat ce măsuri intenţionează să ia NATO în contextul referendumului de la 20 octombrie privind aderarea Republicii Moldova la UE pentru a spori securitatea în Europa de Est, Rutte a răspuns că „lucrăm îndeaproape cu guvernul Maiei Sandu”.

El a ţinut să elogieze personal „ledearship-ul ei prin ceea ce face şi pentru că încearcă să construiască o democraţie stabilă în Moldova care este capabilă să se protejeze în special de ingerinţa hibridă care are loc din Rusia”.

Rutte a subliniat că „intervenția hibridă se manifestă în toate țările aliate, inclusiv în Moldova”.

„În mod clar Rusia are un scop aici, care este de a deraia cumva traiectoria pro-europeană a Moldovei, şi îi ajutăm în orice mod putem, prin construirea capabilităţilor lor de apărare, prin ajutorul oferit pentru combaterea campaniilor de dezinformare, pentru a ne asigura că rămân cât se poate de puternici pentru a contracara acest lucru şi că pot avea loc alegeri libere şi că Moldova se poate dezvolta ca societate liberă (…)”, a mai spus Mark Rutte, citat pe site-ul NATO.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Reamintim, cetățenii Republicii Moldova sunt chemați la urne duminică, 20 octombrie 2024, pentru două voturi importante: primul tur al alegerilor prezidențiale, 11 candidați fiind înscriși în cursa pentru președinția Moldovei, și referendumul de schimbare a constituției, în vederea aderării la Uniunea Europeană.

Articolul Secretarul general al NATO: Rusia vrea să deraieze parcursul european al Republicii Moldova apare prima dată în Realitatea.md.