Sari la conținut

VIDEO Consiliul European – roluri și atribuții

  • de

Consiliul European este format din șefii de stat și de guvern ai țărilor UE,  președintele Comisiei Europene și președintele Consiliului European. În prezent, în fruntea Consiliului stă Charles Michel, fostul prim-ministru al Belgiei, care și-a început mandatul în 2019. Președintele în funcție are ca principale atribuții pregătirea și conducerea ședințelor Consiliului și nu are nici o putere executivă alta decât cea de a reprezenta uneori Uniunea în străinătate. Președintele trebuie să răspundă Parlamentului European după fiecare întâlnire a Consiliului European.

În esență, Consiliul definește agenda politică a Uniunii Europene și este considerat de unii ca fiind motorul integrării europene. Face asta fără a avea puteri formale, ci doar de influența de a fi compus din liderii naționali. Totodată, Consiliul European desemnează și numește candidați pentru funcții importante la nivelul UE, cum ar fi președintele Comisiei Europene sau președintele Băncii Centrale Europene.

[bzplayer youtube=”https://youtu.be/pCuD0lz0uSw” muted=”false”]

 

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Reuniunile Consiliului European au loc cel puțin de patru ori pe an, de obicei, în sediul central al Consiliului Uniunii Europene din Bruxelles, Belgia. Acestea pot dura două sau chiar mai multe zile, dacă pe ordinea de zi sunt mai multe subiecte or probleme controversate. Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Josep Borrell, participă de asemenea la aceste întruniri, însă fără drept de vot.

Consiliul European a fost înființat ca un organism informal în 1974, a devenit o instituție oficială a UE în 2009, când Tratatul de la Lisabona a intrat în vigoare.

Articolul VIDEO Consiliul European – roluri și atribuții apare prima dată în Realitatea.md.