Sari la conținut

Pregătiri pe ultima sută de metri pentru alegeri. Detalii de la președinta CEC 

  • de

Duminică, 20 octombrie, cetățenii Republicii Moldova sunt așteptați la urne pentru două voturi importante: alegerea viitorului președinte și referendumul de schimbare a Constituției, în vederea aderării la Uniunea Europeană. Alegătorii vor putea vota la 2.218 secții, atât în țară, cât și peste hotare. Ce drepturi are și ce nu i se permite cetățeanului în ziua alegerilor? Cum poți afla la ce secție de votare trebuie să mergi? Ce a mai rămas de făcut pe ultima sută de metri înaintea alegerilor și care sunt măsurile de ultimă oră luate la nivelul CEC? La acestea, dar și alte întrebări a răspuns președinta Comisiei Electorale Centrale, Angela Caraman, invitata emisiunii „Realitatea te privește”, ediția de vineri, 18 octombrie curent.

„Comisia Electorală Centrală a pus la îndemână alegătorilor mai multe instrumente prin care îi informează nu doar despre secția de votare, deci noi avem și pe site-ul CEC pe fiecare circumscripție electorală, lista de secții cu descrierea hotarelor și cu adresa exactă, cu numărul de telefon. Avem această pagină dedicată verifica.cec.md. Acolo alegătorul poate să afle exact la ce secție este arondat, dar și faptul dacă este în lista electorală sau nu. Deci introduce IDNP-ul și află toate detaliile vis-a-vis de faptul în ce listă acesta este arondat și care este adresa secției de votare”, a precizat Angela Caraman.

Președinta CEC a specificat că agitația electorală este strict interzisă în ziua alegerilor și cea precedentă ei.

„Dacă este să vorbim de prezența la secția de votare, alegătorul nu are dreptul să fotografieze buletinul de vot cu opțiunea pentru candidatul ales, fie pentru opțiunea la referendum… cu atât mai mult să-l facă public, pentru că nu mai vorbim deja de secretul votului. De asemenea, nu poate să facă agitație electorală, vorbim de acea interdicție de a face agitație cu o zi înainte de alegeri și în ziua alegerilor. Mai cu seamă, nu poate să-și vândă votul, nu ar trebui să admită situații de corupere”, a subliniat șefa CEC.

Fiind întrebată despre cum decurg ultimele pregătiri pentru scrutinele de duminică, Angela Caraman a răspuns:

„Suntem pe ultima sută de metri în pregătirile pentru acest scrutin complex, alegerile și referendumul constituțional. Am repartizat deja buletinele electorale, acestea la rândul lor sâmbătă le repartizează către birourile electorale, se amenajează deja secțiile de votare, deci suntem aproape gata să întâmpinăm alegătorii pentru ziua de 20 octombrie”, a conchis Angela Caraman.

Reamintim, peste 3,3 milioane de alegători sunt așteptați la urne la alegerile prezidențiale și la referendumul constituțional din 20 octombrie. Din totalul celor 2.218 de secții de votare, cele mai multe – 306 – vor fi deschise în municipiul Chișinău.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Articolul Pregătiri pe ultima sută de metri pentru alegeri. Detalii de la președinta CEC  apare prima dată în Realitatea.md.