Sari la conținut

Fotografierea buletinelor și publicarea pe online se pedepsește! Caraman: Nu admiteți încălcarea secretului votului

  • de

Fotografierea și publicarea pe rețelele de socializare a buletinului de vot este interzisă, iar persoanele care fac asta, riscă sancțiuni, atenționează Comisia Electorală Centrală (CEC). Câteva astfel de cazuri au fost înregistrate în secții din Chișinău, Comrat, Șoldănești și Telenești, transmite IPN. Până la ora 13:00, potrivit datelor oficiale, au votat peste 720 de mii de cetățeni.

„Am fost sesizați despre mai multe cazuri când sunt expuse în spațiul public buletinele de vot cu opțiunea alegătorului. Amintim că pentru astfel de manifestări este prevăzută sancțiune contravențională și mă adresez atât colegilor noștri din secțiile de votare, cât și cetățenilor, ca să nu admită încălcarea secretului votului, să nu admită expunerea publică a buletinului de vot, cu opțiunea pe care a dat-o în buletin. Or de fiecare dată va fi solicitată inițierea procedurii contravenționale față de cei care fac acest lucru, această ilegalitate”, a declarat președinta Comisiei Electorale Centrale, Angelica Caraman.

Au mai fost fixate alte cinci incidente, printre care prezența persoanei în stare de ebrietate la secția de votare, conflicte, acțiuni de huliganism. La Soroca, a fost un caz de afișaj electoral neautorizat, iar la Orhei, Briceni și Râșcani – au fost patru cazuri de agitație electorală.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Conform prevederilor Codului Electoral, agitația electorală este strict interzisă în ziua alegerilor. În această perioadă nu este permisă nici apariția candidaților în alegeri și participanților la referendum la emisiuni televizate sau radiofonice. De asemenea, administrația publică locală și difuzorii de publicitate au obligația de a înlătura materialele publicitare electorale. Interdicția nu se aplică pentru informațiile deja plasate pe internet.

Articolul Fotografierea buletinelor și publicarea pe online se pedepsește! Caraman: Nu admiteți încălcarea secretului votului apare prima dată în Realitatea.md.