Sari la conținut

La Cocieri, asistenta socială a trimis bătrâni din azil să voteze pentru bani. Alte incidente cu influențarea votului

  • de

Misiunea de Observare (MO) Promo-LEX a alegerilor prezidențiale și referendumului constituțional din 20 octombrie 2024 a recepționat 1016 semnalări de incidente de la observatori până la ora 19:00. Echipa centrală a prelucrat cu statut de incident 938 cazuri, dintre care prezentul comunicat include 237 de incidente confirmate. Realitatea.md vă prezintă incidentele legate de influențarea votului.

Zvonuri, tentative sau chiar situații de recompense materiale sau bănești oferite alegătorilor în perimetrul de 100 m al secției de votare pentru a determina votul alegătorilor au fost 6 cazuri. Aceste practici, a căror scop este influențarea votului, sunt strict interzise și pun în pericol integritatea procesului electoral. 

CE 37, Stânga NistruluiCocieri. La ora 13:36 în preajma azilului de bătrâni din satul Cocieri, observatorii Promo-LEX au vorbit cu câteva grupuri de câte 4-5 persoane care ieșeau din azil. Acestea au comunicat că au fost trimise de asistenta socială de la azil ca să voteze cu un candidat anume, după care vor fi remunerați cu bani. În apropiere sunt SV 37/18, SV 37/19 și SV 15/2. 
SV 10/1 Căușeni. La 15:00, unii alegători au spus că se oferă 400 de lei pentru a vota, dar nu a fost specificat candidatul. De asemenea, la secția de votare din satul Hagimus, raionul Căușeni, alegătorii sunt transportați și li se oferă 350 de lei pentru votul în favoarea candidatului desemnat de un partid politic. 
SV 4/5, Anenii Noi, Hîrbovățul NouÎn raza de 100 m de la SV un alegător a întrebat de observator, daca acesta este persoana care a promis 1 000 lei pentru vot.   
SV 37/8Stânga Nistrului. În preajma SV, observatorul Promo-LEX a fost confundat cu o persoană care ar fi reprezentantul unui candidat la alegerile prezidențiale și ar fi cerut recompensa de 500 lei pentru votul unui candidat anume. 
SV 37/5, Stânga Nistrului. Într-un magazin din localitate se oferă de către un reprezentant al unei entități politice, o sumă de 500 de lei pentru a vota un candidat. 
SV 6/1 Briceni. În intervalul orelor 13:00-14:00 un alegător a atenționat că în cabina de vot alăturată, o persoană fotografiază și când va ieși din SV va primi 200 lei. Membrii BESV sau implicat, dar nimeni nu a văzut ca să fotografieze. La fața locului a intervenit poliția, a fost interogată președinta BESV. 

Transportarea organizată a alegătorilor (autocare, microbuze sau alte unități de transport care în mod normal nu ar avea ce căuta în preajmă) – 3 cazuri. Respectarea acestei interdicții are drept scop menținerea integrității alegerilor.   

SV 37/24-37/25 Stânga Nistrului, Sănătăuca. La orele 9:30, 11:00 și 13:05 în s. Sănătăuca, r-nul Floreşti de către observatorii Promo-LEX a fost observat un automobil de model Volkswagen Sharan cu n/i K933AM care transporta pasageri spre SV 37/24 și SV 37/25. La întrebările observatorilor Promo-LEX atât șoferul cât și pasagerii au refuzat să răspundă. 
SV 10/1 Căușeni. La 15:00, unii alegători, care locuiesc la Bender, au spus că se organizează transport pentru vot la secția de votare din Calfa, raionul Anenii Noi. 
SV 23/34 Nisporeni, Șișcani. La ora 11:20, a fost observat un microbuz, care transporta în mod organizat alegători din s. Odaia, s. Afumați în s. Șișcani la SV. Întrebând un alegător, care a coborât din microbuz, care este costul biletului de transport, acesta  a relatat că, nu a achitat nimic și nu cunoaște cine a organizat transportarea. 

Cazuri de intimidare sau acte de violență cu implicarea alegătorilor, membrilor BESV, observatorilor, mass-media sau altor persoane – 4 cazuri. Intimidarea poate lua forme variate, de la amenințări verbale până la violență fizică, și poate avea un impact semnificativ asupra participanților la procesul electoral.  

SV 1/202 Chișinău, Rîșcani. La ora 14:25, o alegătoare s-a apropiat de observatorul Promo-LEX în incinta secției de votare, exprimându-și nemulțumirea și adresându-i reproșuri, întrebând de ce nu redactează sesizări, de ce nu oferă explicații și de ce nu le comunică alegătorilor dreptul lor de a decide dacă doresc să semneze pentru referendum sau nu. Alegătoarea a provocat multă agitație, filmând în interiorul SV. La solicitarea președintelui BESV, aceasta a părăsit SV, continuând însă să se agite. Odată ieșită, totuși continua să se contrazică cu președintele BESV. În acest context, președintele a decis să cheme poliția și așteaptă sosirea acesteia. 
SV 36/34 UTAG, Beșalma. La ora 14:55, un alegător în stare de ebrietate a intrat în SV, acordând membrilor BESV mai multe întrebări, manifestându-și nemulțumirea în raport cu răspunsurile primite. După ce a deteriorat buletinele de vot în cabină cu un pix, acesta a încercat să părăsească SV cu tot cu buletine. La intervenția și solicitarea membrilor BESV, alegătorul a aruncat buletinele în urna de vot. 
SV 9/8 Călărași. În incinta SV, la 12:27, un cetățean în stare de ebrietate a intervenit în incinta SV, căutând motive de ceartă și perturbare a liniștii, nu dorea să părăsească SV. La intervenția Poliției, cetățeanul a părăsit SV. 
SV 36/11 UTAG, Comrat. La 15:33, o alegătoare în etate a intrat în SV împreună cu fiul său, încercând să voteze în aceeași cabină de vot, argumentând că doamna avea probleme de vedere. Membrii BESV i-au explicat și propus lupa, alegătoarea însă a refuzat, manifestând un comportament agresiv. Aceasta a rupt buletinele de vot, încercând să arunce o parte din ele în urna de vot. Președintele BESV i-a solicitat să predea buletinele deteriorate și, în același timp, a chemat poliția. Alegătoarea a ignorat cererea, aruncând câteva bucăți din buletine în SV, iar restul le-a luat cu ea. La ieșire, a fost oprită de poliție și, la solicitarea acestora, a returnat restul bucăților președintelui BESV. A fost întocmit un proces-verbal. 

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Articolul La Cocieri, asistenta socială a trimis bătrâni din azil să voteze pentru bani. Alte incidente cu influențarea votului apare prima dată în Realitatea.md.