Sari la conținut

Un alegător s-a revoltat la Căușeni, când și-a văzut rudele răposate în listele electorale

  • de

La secția de votare (SV) 10/4 Căușeni, o persoană revoltată s-a apropiat la președintele BESV precum că membrii familiei ei sunt plecate de ani buni din Republica Moldova stabiliți cu traiul în România și chiar sunt decedați acolo în România, dar sunt prezente în listele electorale. Misiunea de Observare (MO) Promo-LEX a alegerilor prezidențiale și referendumului constituțional din 20 octombrie 2024 a recepționat 1016 semnalări de incidente de la observatori, până la ora 19:00. Echipa centrală a prelucrat cu statut de incident 938 cazuri, dintre care prezentul comunicat include 237 de incidente confirmate. Realitatea.md a selectat incidentele legate de organizarea votării.

Urnele de vot nu au fost sigilate potrivit procedurilor legale/ ruperea/ deteriorarea sau absența sigiliilor pe urnele de vot – 11 cazuri. Conform legislației în vigoare, urnele de vot trebuie să fie sigilate cu 4 sigilii pentru a asigura integritatea procesului electoral.  

SV 14/024, Drochia, Mândâc. Urnele de vot staționare sunt sigilate doar cu 3 sigilii și nu cu 4 sigilii. Președintele BSEV a spus ca a 4-a sigiliu va fi folosită pentru sacul cu buletinele de vot. 
SV 22/011, Leova, Băiuș. Urna de vot staționară avea doar 2 sigilii, urna de rezervă nu era sigilată. 
SV 14/044, Drochia, Șuri. La SV sunt 7 sigilii pentru 2 urne staționare și una mobilă. Președintele a hotărât să sigileze urnele staționare cu câte 3 sigilii și una la urmă mobilă, motivând că sunt multe buletine de vot și nu vor încăpea într-o urnă. 
SV 11/45 Cimișlia, Troițcoe. O urnă de vot staționară era lipsită de un sigiliu. Doamna președintă BESV a explicat că acest lucru s-a datorat lipsei de sigilii disponibile. 
SV 13/13, Dondușeni, Frasin. Două urne de vot staționare nu au fost sigilate corespunzător. Au fost aplicate doar câte 2 sigilii per urnă. 
SV 13/25 Dondușeni, Tîrnova. La orele 12.22 s-a observat sigilarea necorespunzătoare a două urne staționare doar cu câte 2 sigilii fiecare. 
SV 16/8 Edineț. Urnele de vot staționare sunt sigilate cu câte 3 sigilii. Președintele BESV a comunicat că acesta este numărul maxim de sigilii recepționate. 
SV 20/44 Hîncești, Mereșeni. O urnă de vot statică avea doar 2 sigilii. La sesizarea observatorului, președinta BESV a aplicat încă 2 sigilii. 
SV 7/43 Cahul, Iujnoe. Urna staționară are doar 3 sigilii. Președinta BESV a menționat ca n-a cunoscut că trebuie toate 4 sigilii. Sigiliul nu a mai fost aplicat. 
SV 21/18, Ialoveni, Gangura. Urna de vot a fost sigilată doar cu 3 sigilii în loc de 4. Președinta nu a dat explicații care este cauza. La dispoziție mai avea 2 sigilii. 
SV 01/080 Chisinau, Buiucani. La 16:35 președintele BESV a identificat o urna de vot sigilata cu 3 sigilii doar. După discutia cu membrii BESV s-a motivat prin neatentia membrilor. Problema a fost remediată, sigiliul fiind aplicat corespunzător. 

Buletinele de vot nerepartizate membrilor BESV nu sunt păstrate în într-un safeu/dulap din interiorul secției de votare – 7 cazuri. Precizăm că, păstrarea buletinelor nerepartizate trebuie să aibă loc în conformitate cu reglementările legale, pentru a asigura integritatea și securitatea procesului electoral.  

SV 38/12 Canada, Montreal. Buletinele de vot nedistribuite nu se păstrează în safeu sau dulap ci sunt păstrate într-un loc deschis, pe rafturi. 
SV 38/215 Statele Unite ale Americii, Chicago. Buletinele de vot nu se păstrează în safeu sau dulap, acestea aflându-se în cutie, jos lângă perete. 
SV 7/39 Drochia, Găvănoasa. Buletinele de vot nerepartizate membrilor BESV sunt ținute într-o geantă deschisă lângă masa președintelui BESV, dar nu în safeu sau dulap. 
SV 25/49 Orhei, Mîrzești. La ora 12:52, buletinele de vot nerepartizate aflate la vedere, pe rafturi deschise în incinta secției de votare, în apropierea președintelui BESV. 
SV 7/37 Cahul, Doina. Buletinele de vot nerepartizate se păstrează pe masa președintelui BESV. Acesta din urmă a comunicat că nu are safeu unde să le poată păstra. 
SV 21/19, Ialoveni, Gangura. Buletinele de vot nerepartizate se păstrează pe masa președintei BESV. SV nu dispune de un safeu, dulap. 
SV 21/18, Ialoveni, Gangura. BESV nu dispune de safeu, astfel buletinele de vot sunt amplasate pe masa. La moment, la ora 17:37 tot sunt amplasate pe mese și scaune. 

Întreruperea pe parcursul zilei votării a procesului de filmare a operațiunilor electorale – 16 cazuri. Orice oprire a filmării poate ridica suspiciuni și poate afecta încrederea publicului în corectitudinea alegerilor.   

SV 34/44 Telenești, Zgărdești. În intervalul 13:30 – 15:00, a fost sistat procesul de filmare din cauza că cardul de memoriei al camerei video era plin. 
SV 16/47, Edineț, Tîrnova. La 12:43 în momentul introducerii buletinului de vot în urnă, alegătorul este asistat de operatorul de urnă. Poziționarea acestui membru este direct în fața camerei video, ceea ce limitează procesul de înregistrare a introducerii buletinelor de vot în urnă. Până în prezent, această încălcare nu a fost observată de membrii sau de președintele BESV, deoarece majoritatea sunt plecați în pauza de masă. 
SV 11/25 Cimișlia, Gura Galbenei. De la 15:20, membrii BESV au realizat că camera video nu funcționează (proces întrerupt cu aproximativ 30 minute mai devreme decât timpul observării). La 15:23 filmarea a fost reluată. 
SV 12/38 Criuleni, Zăicana. La 14:40 camera video a încetat să înregistreze, deoarece memoria este plină. Președintele BESV a informat CEC-ul cu privire la această problemă, încheind un act de constatare. 
SV 21/32 Ialoveni, Puhoi. Aproximativ la ora 15:25, s-a depistat întreruperea filmării procesului de votare. Problema nu a fost remediată nici până la 15:55. 
SV 29/32 Soroca, Holoșnița. Procesul de filmare a votării nu a fost pornit de la momentul deschiderii SV din cauza că cardul de memorie era plin. La ora 15:30, problema nu a fost remediată. 
SV 29/027 Soroca, Cremenciug. La ora 14:02 când observatorii Promo-LEX au intrat in secție, s-a depistat că camera nu este conectată. După discuție cu președintele BESV s-a aflat că camera a lucrat 2 ore după deschiderea SV, apoi a fost oprită și va fi reconectată doar la închiderea SV. 
SV 22/013 Leova, Băiuș. La 16:21, in momentul aflării echipei mobile în SV, camera video înregistra procesul de votare, datele de pe camera arată ca aceasta a înregistrat doar 5 ore. 
SV 6/31 Briceni, Medveja. La momentul sosirii observatorului în SV, la ora 12.05, camera video nu era conectată. Președintele BESV a recunoscut că e greșeala lor și a conectat camera video. 
SV 17/15 Fălești, Călugăr. La momentul sosirii observatorului în SV, la ora 11.57, camera video nu funcționa. Președintele BESV a anunțat CECE ll, după care s-a întocmit un proces- verbal referitor la această situație. 
SV 20/56 Hîncești, Pogănești. La momentul sosirii observatorului în SV, la ora 13:46 a fost observat că camera video nu funcționează. Nici președinta, nici membrii BESV nu cunoșteau despre acest fapt. După ce au fost sesizați, la ora 14:11 au pornit camera. 
SV 2/39 Bălți. Camera video a activat doar în intervalul 07.00-07.05, Președinta BESV a telefonat la CECE 2 și a făcut act de constatare. Până la ora actuală problema nu a fost soluționată. 
SV 22/16, Leova, Borogani. La sosirea echipei mobile, la ora 14. 46, s-a observat că camera video nu funcționează. Președintele BESV a fost informat despre situație, iar camera a fost repornită. 
SV 18/52Florești, Putinești. Unul din operatorii SIAS Alegeri a deconectat camera video, motivând că aceasta va fi conectată din nou la procesul de numărare a voturilor. 
SV 20/61, Hîncești, Sărata Galbenă. La ora 15:37, camera video nu înregistra procesul de votare. A fost sesizată președinta BESV și aceasta a informat observatorul precum că  memoria este plină și ca nu a observat. Ulterior, președinta BESV nu a întreprins nici o măsură. 
SV 11/17 Cimișlia, Ciucur-Mingir. La momentul sosirii la SV, la ora 16.45, camera video era oprită. În urma sesizării președintele BESV, camera a fost activată. 

Deficiențe în funcționarea SIAS Alegeri (erori tehnice, probleme ce țin de înscrierea alegătorilor etc.) – 12 cazuri. În situația în care SIAS Alegeri devine nefuncțional, pot apărea blocaje în procesul de înregistrare a alegătorilor, care se prezintă la vot. Rolul acestui sistem este inclusiv de a preveni votarea multiplă.  

SV 02/38 Bălți. De la ora 7:00 și până la 10:00, u calculator nu avea conexiune la internet, nefiind funcțional SIAS Alegeri. Au fost chemați operatorii de la Moldtelecom. Totuși, în intervalul 07:00-10:00, procesul de votare a fost perturbat, în incinta SV formându-se aglomerație. 
SV 25/04 Orhei. La ora 13:50, au fost constatate deficiențe în funcționarea SIAS Alegeri – situație ce a continuat timp de 28 de minute. După intervenția reprezentanților Moldtelecom, deficiența a fost înlăturată, cauza fiind un fir care nu era fixat bine. În perioada indicată, procesul de votare nu a fost afectat. 
SV 38/112 Republica Italiană, Veneția. La 12:54 la unul din operatorii SIAS „Alegeri” au apărut probleme legate de funcționare calculatorului. Astfel, funcționează doar un calculator. Procesul de votare încetinește, aglomerația afară crește. Președintele BESV imediat a luat legătura cu superiorii. 
SV 38/ 226 Regatul Suediei, Stockholm. SIAS nu a funcționat în intervalul orelor 07:00-07:17. Era o problemă tehnică raportată de mai mulți operatori (a fost anunțat CEC și se comunica pe Viber). Era o problemă legată de logare. La 07:17 problema a fost rezolvată. Un singur alegător a trebuit să aștepte să voteze circa 15 minute. După remedierea problemei el a votat. 
SV 38/154 Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Londra. Sistemul operațional SIAS nu a funcționat timp de 10 minute în intervalul 11:20-11:30, din cauza unor deficiențe tehnice, care au fost înlăturate rapid. 
SV 35/01 Ungheni. Un alegător s-a apropiat de operatori SIAS alegeri pentru identificare. Aceștia i-au comunicat că potrivit sistemului informațional, acesta deja a votat. Alegătorul a respins afirmația. Președintele BESV a expediat datele buletinului de identitate CEC pentru verificare. 
SV 01/104 Chișinău, Buiucani. Aproximativ la ora 14:40 la unul din operatori nu funcționa bine SIAS, cauza fiind conexiune slabă la Internet. Aceasta a fost restabilită, chiar dacă, pe parcurs, au mai fost înregistrate întreruperi. Problema se soluționează prin remedierea conexiunii. 
SV 02/38 Bălți. În intervalul 14:01-15:15, cel puțin cinci alegători nu au fost regăsiți în sistemul SIAS Alegeri, deși aveau viza de reședință în apropierea SV. Aceștia au votat, fiind incluși în listele suplimentare.  
SV 01/277 Chișinău, Bubuieci. La ora 16:15, în incinta SV s-au prezentat 2 persoane, pe care operatorii SIAS Alegeri i-au identificat în sistem ca fiind fără reședință, pe când în buletinul de identitate aceasta era. A fost informată președinta BESV și persoanele au fost incluse pe lista suplimentară, exercitându-și dreptul la vot. 
SV 26/29, Rezina, Peciște. În incinta SV periodic nu este conexiune la internet.  În timpul lipsei internetului operatorii SIAS Alegeri notează alegătorii, ulterior aceștia sunt introduși în sistem. 
SV 2/39, Bălți. Un alegător nu s-a regăsit în sistemul SIAS Alegeri, deși, după viza de reședință s-a prezentat corect. A votat pe lista suplimentară. Președinta BESV a menționat că nu este un caz singular. Au fost înregistrate cel puțin 12 astfel de cazuri. 
SV 2/20, Bălți. Trei alegători nu au fost identificați în sistemul SIAS Alegeri. După viza de reședință, s-au prezentat la SV corectă. Au votat pe listele suplimentare. 

Deficiențe în listele electorale – 25 cazuri.  

SV 24/10 Ocnița, Bîrlădeni. Mai mulți alegători ce locuiesc în Bîrlădeni, Ocnița nu s-au regăsit în listele electorale de bază, din care cauză au votat fiind incluși în listele suplimentare.  
SV 32/27 Ștefan Vodă, Ștefănești. Un alegător a fost identificat în SIAS alegeri, dar nu s-a regăsit în listele de bază, cu toate că adresa din buletinul de identitate corespundea SV. Acesta a votat, fiind inclus în listele suplimentare. 
SV 29/04 Soroca. Un alegător a semnat din greșeală în locul altei persoane, eroare pentru care a fost întocmit un proces verbal. 
SV 1/231 Chișinău, Rîșcani. La ora 12:39, o alegătoare a dorit să voteze, dar nu era inclusă în lista electorală de bază, cu toate că adresa unde are domiciliul este arondată la SV. Secretara a înregistrat-o în lista suplimentară și astfel a putut vota. 
SV 01/131 Chișinău, Centru. Până la ora 14:04 au fost observate patru cazuri când alegatorii nu s-au regăsit in lista electorala de baza. In baza informațiilor din buletin aceștia au votat pe lista suplimentara. 
SV 01/239 Chișinău, Rîșcani. Un alegător s-a prezentat la votare, menționând că locuiește de mult timp în Chișinău și că a votat întotdeauna la secția 1/239. Soția și copiii săi sunt în lista de bază electorală, însă el nu apare nici în SIAS, nici pe liste electorale. Președintele BESV i-a sugerat să contacteze CEC-ul pentru a relata întâmplarea. 
SV 26/40 Rezina, Țareuca. La ora 14:00, un alegător, cu toate că locuiește de mulți ani de zile în localitatea respectivă, nu a fost identificat în SIAS Alegeri și nici în listele electorale de bază.  După un schimb de replici, acesta a fost lăsat să voteze, fiind înscris în listele suplimentare. 
SV 25/69 Orhei, Seliște. La ora 14:03, un alegător, cu toate că potrivit adresei din actele de identitate corespunde SV, nu s-a regăsit în listele electorale de bază. Acesta a fost votat, fiind înscris în listele suplimentare. 
SV 15/08 Dubăsari, Holercani. Două persoane cu același nume au fost înregistrate în listă unul în locul altuia – fapt ce nu le-a afectat dreptul de a alege, ambele având posibilitatea de a-și exercita dreptul la vot.  
SV 30/06 Strășeni. La ora 15:18, un cetățean a venit la vot, dar în SIAS Alegeri se genera informația că acesta ar fi fără reședință. Adresa cetățeanului era arondată acestui sector. Alegătorul a votat în lista suplimentară. 
SV 01/086 Chișinău, Buiucani. Sunt circa 10 alegători (până la orele 15:00) care au reședința la aceasta secție, dar în listele electorale de bază nu se regăsesc. Acestea au fost introduse în listele suplimentare. 
SV 1/13 Chișinău, Centru.  La ora 14.52 un cuplu, proprietari ai apartamentului în care sunt domiciliați, susțin că pe lista de bază figurează o persoană decedată de mai mult de 20 de ani, care are aceeași adresă. Aceștia au sesizat atât CEC-ul, cât și secția de pașapoarte cu mult timp în urmă, însă nu au obținut nici o schimbare în această privință. 
SV 01/048 Chișinău, Botanica. La ora 14:48 un număr de 4 alegători nu s-au identificat pe listele electorale, deși conform actelor de identitate aceștia aveau reședința în acea localitate. Președintele BESV a inclus alegătorii pe listele suplimentare. 
SV 1/144 Chișinău, Centru. La ora 15.35 o alegătoare susținea că a găsit la adresa domiciliului său numele unei persoane străine. Doamna a început să se revolte. Președinta BESV i-a sugerat să se adreseze la ASP. Reprezentanta PSRM s-a implicat şi după o scurtă discuţie cu alegătoarea, a convins-o să depună contestaţie. Alegătoarea, asistată de preşedinta BESV, a început să scrie contestaţia. Dar după o verificare a listei, a distrus hârtia pe care scria textul contestaţiei, fără explicarea motivului şi a plecat. 
SV 01/001 Chisinau, Botanica. Potrivit observatorului, la ora 14:30 și la 14:55 la secție au votat 2 alegători, care aveau reședință pentru această secție de votare, însă nu s-au regăsit în listele de bază.  Alegătorii au fost incluși în listele suplimentare, de către membrii BESV. 
SV 1/99 Chișinău, Buiucani. La ora 16.20 un alegător s-a apropiat să-și exercite dreptul de vot, iar în lista a observat că este indicată o rudă care a decedat cu ceva timp în urmă. 
SV 1/171 Chișinău, Ciocana. La ora 16.35 o alegătoare a declarat observatorilor că nu se regăsește în lista electorală deși locuiește la aceeași adresă de 25 de ani. La alegerile precedente a întâmpinat aceeași problemă. Președintele BESV a precizat că situația nu ține de competența lor, astfel că alegătoarea nu a putut să-și exercite dreptul de vot. 
SV 10/4 Căușeni. O persoana revoltată s-a apropiat la președintele BESV precum că membrii familiei ei sunt plecate de ani buni din Republica Moldova stabiliți cu traiul în România și chiar sunt decedați acolo în România, dar sunt prezente în listele electorale. 
SV 16/3, Edineț. La 16:40 s-a prezentat la vot un alegător care nu era înregistrat în listele electorale ale SV, având viza de reședință nemodificată. Secretarul BESV a înregistrat alegătorul în listele suplimentare şi a eliberat acestuia buletinele pentru vot. 
SV 2/46 Bălți. Doi alegători nu s-au regăsit în listele electorale, deși, conform adresei, ar fi trebuit să voteze la această secție. Președinta BESV i-a inclus în listele suplimentare.  
SV 4/9, Anenii Noi, Bulboaca. Un alegător nu s-a regăsit în lista electorală de bază. Acesta a votat pe lista suplimentară. 
SV 01/115 Chisinau, Centru. La SV s-a prezentat un alegător care a identificat ca la adresa sa, in lista electorala de bază, este inclus un alegător care deja si-a exprimat dreptul la vot. Potrivit proprietarului de apartament, dlui nu cunoaste alegătorul din urmă. Pe acest caz a fost scrisă o contestație și înregistrată la președintele BESV. 
SV 01/258 Chisinau, Durlești. La ora 16:58 la SV s-a prezentat o alegatoare care nu s-a regăsit in lista electorala de baza, deși conform actelor de identitate aceasta aparține acestei SV. Alegătoarea a votat pe lista suplimentară. 
SV 10/1 Căușeni. La 17:00 s-a depistat că un alegător nu este în lista alegătorilor. Ulterior persoana a fost introdusă în lista suplimentară. 
SV 01/102 Chisinau, Buiucani. Două alegatoare au identificat in listele electorale soții acestora care sunt decedați de mai mult timp. Presedintele BESV le-a comunicat ca pentru verificarea listelor electorale a expirat termenul, dar ca acest lucru  poate fi asigurat in conformitate cu art. 62 Cod Electoral. 

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Articolul Un alegător s-a revoltat la Căușeni, când și-a văzut rudele răposate în listele electorale apare prima dată în Realitatea.md.