Sari la conținut

Alegeri prezidenţiale 2024: Maia Sandu şi Alexandr Stoianolgo, candidaţii favoriţi

  • de

Maia Sandu şi Alexandr Stoianolgo au mari şanse să se dueleze în turul doi al prezidențialelor. Şefa statului în exerciţiu şi ex-procurorul general sunt favoriţii alegătorilor.

Stoianolgo a fost votat de majoritatea cetăţenilor de la nordul ţării, o bună parte a alegătorilor din Găgăuzia şi Transnistria. Sandu a acumulat cele mai multe voturi în raioane de la Centru şi unele regiuni de la sudul Moldovei.

Potrivit datelor preliminare, după procesare a 91,57% dintre procesele verbale, Sandu a adunat la scrutinul prezidențial peste 38%, iar Stoianolgo – mai mult de 28%. Totuşi, numărare voturilor din diasporă, unde Sandu e favorită cu peste 72% după procesarea a doar 29,4% din procesele verbale, ar putea schimba radical tabloul electoral.

În total, la alegerile au votat peste 1,5 milioane de alegători sau mai bine de 51% dintre cele circa trei milioane de persoane înscrise în listele electorale. Rezultatele finale vor fi anunțate după procesarea tuturor buletinelor de vot, inclusiv din diasporă.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Cei mai activi alegători în Republica Moldova au fost la Donduşeni, Taraclia, în Găgăuzia şi la Ocniţa. Conaţionalii din diasporă au exprimat ele mai multe voturi în Italia, Rusia, România şi Franţa, potrivit Comisiei Electorale Centrale. Pe de altă parte, în Republica Moldova, cel mai puţin s-a votat în raioanele Nisporeni, Hîncești și Cantemir.

În premieră pentru Republica Moldova, moldovenii din şase ţări: SUA, Islanda, Suedia, Norvegia, Canada şi Finlanda au putut să îşi exercite dreptul prin corespondenţă. Au fost expediate peste 1800 de plicuri către persoanele care s-au înscris să îşi exprime votul prin poştă. Buletinele de vot au fost recepţionate până la termenul limită de la peste 1300 de persoane.

 

Articolul Alegeri prezidenţiale 2024: Maia Sandu şi Alexandr Stoianolgo, candidaţii favoriţi apare prima dată în Realitatea.md.