Sari la conținut

Candidați la prezidențiale sub 1%. CINE sunt cei patru și ce scor au obținut

  • de

Au obținut sub 1% din voturile cetățenilor Republicii Moldova la scrutinul prezidențial din 20 octombrie 2024. Vorbim despre Octavian Țîcu, Andrei Năstase, Natalia Morari și Tudor Ulianovschi.

Octavian Țîcu, suținut în acest scrutin electoral de Blocul „Împreună”, a obținut 0,93% din sufragii. Țîcu este un istoric și boxer profesionist. A fost ministru al Tineretului și Sportului în Guvernul Filat. În februarie 2019, a devenit deputat în Parlamentul Republicii Moldova pe listele Blocului „ACUM”. A candidat și la alegerile locale din Chișinău în 2019, unde a obținut doar 5%. La alegerile prezidențiale din acest an a fost susținut de Blocul „Împreună”, format din trei formațiuni proeuropene.
Andrei Năstase, candidat independent la alegerile din 20 octombrie, a acumulat 0,64%. Năstase a intrat în politică în anul 2015, când a participat la înființarea Platformei Civice Demnitate și Adevăr. A participat la alegerile pentru funcția de primar al Chișinăului din 2018 și l-a învins actualul edil Ion Ceban. Cu toate acestea, la 19 iunie 2018, alegerile au fost declarate nule pe motiv că ambii candidați au încălcat tăcerea electorală în ziua alegerilor, contrar prevederilor Codului electoral. În 2022, politicianul s-a retras din politică și a fost dat afară din Platforma „DA”, partid fondat de acesta.
Natalia Morari, candidat independent la prezidențiale, a obținut 0,62%. Ex-jurnalista de televiziune, care a plecat cu scandal de la TV8 după ce s-a aflat despre relația sa cu omul de afaceri Veaceslav Platon, și-a anunțat intenția de a candida la alegeri în primăvara acestui an. Indirect, a spus că vrea să-și înființeze un partid și că are planuri politice pentru parlamentarele din 2025.
Tudor Ulianovschi, candidat independent la alegerile prezidențiale din 20 octombrie, a acumulat 0,52% din sufragii. Ulianovschi este diplomat de profesie. A lucrat în calitate de reprezentant Permanent al R. Moldova pe lângă Oficiul Națiunilor Unite, Organizația Mondială pentru Comerț și ambasador în Confederația Elvețiană și Principatul Liechtenstein, cu reședința la Geneva, în Guvernul Filip. În august curent, diplomatul a anunțat oficial că se înscrie în cursă și că nu va adera la niciun partid în acest sens.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Amintim că în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie 2024 au fost înscriși 11 candidați. După prelucrarea a aproximativ 99% din procesele verbale, Maia Sandu, candidata Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) se va duela în turul doi al prezidențialelor cu Alexandr Stoianoglo, candidatul Partidului Socialiștilor (PSRM). Potrivit rezultatelor preliminare, Sandu a acumulat 42,18% din sufragii, iar Stoianoglo – 26,17%.

ULTIMA ORĂ! Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo se vor duela în turul II al alegerilor prezidențiale

Articolul Candidați la prezidențiale sub 1%. CINE sunt cei patru și ce scor au obținut apare prima dată în Realitatea.md.