Sari la conținut

ULTIMA ORĂ! Votul moldovenilor: Majoritatea au spus „DA” la referendumul pentru aderarea la UE. Rezultatul, la limită

  • de

Majoritatea cetățenilor Republicii Moldova au spus „DA” la referendumul pentru integrarea europeană a Republicii Moldova. Luni, 21 octombrie 2024, ora 17:00, mai rămân neprocesate încă aproximativ 7000 de voturi din diasporă (4 procese verbale).

Preliminar, aproximativ 50,47% dintre alegători au susținut includerea în Constituție a articolului care prevede că aderarea la UE este obiectiv strategic al țării. „NU” au votat 49,55 %, iar diferența dintre cele două opțiuni este de circa 14.000 de voturi.


În total la referendum au votat circa 1,4 milioane de alegători, dintre cei peste 1,5 milioane care s-au prezentat la urne. În diasporă au fost peste 240.000 de persoane care și-au exprimat opțiunea electorală.

Cei mai activi alegători în Republica Moldova au fost la Donduşeni, Taraclia, în Găgăuzia şi la Ocniţa. Conaţionalii din diasporă au exprimat ele mai multe voturi în Italia, Rusia, România şi Franţa, potrivit Comisiei Electorale Centrale. La Bucureşti, Braşov, Mosova şi Livry-Gargan şi Brescia programul secțiilor de votare a fost prelungit.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

În premieră pentru Republica Moldova, moldovenii din şase ţări au putut să îşi exercite dreptul prin corespondenţă. Au fost expediate peste 1800 de plicuri către persoanele care s-au înscris să îşi exprime votul prin poştă. Buletinele de vot au fost recepţionate până la termenul limită de la peste 1300 de persoane.

Articolul ULTIMA ORĂ! Votul moldovenilor: Majoritatea au spus „DA” la referendumul pentru aderarea la UE. Rezultatul, la limită apare prima dată în Realitatea.md.