Sari la conținut

Cum s-a schimbat lumea când o rocă, cât Londra de mare, a căzut pe Pământ

  • de

Oamenii de știință au aflat că un meteorit uriaș, descoperit în 2014, a provocat un tsunami mai mare decât oricare din istoria cunoscută și a încălzit oceanele.

Oamenii de știință au descoperit că o rocă spațială, de 200 de ori mai mare decât cea care a distrus dinozaurii, a lovit Pământul acum trei miliarde de ani. Aceștia au călătorit în Africa de Sud pentru a colecta mostre de rocă de la locul impactului. Ei au găsit și dovezi că acest impact masiv nu a adus doar distrugere, ci a contribuit la apariția vieții timpurii pe Pământ.

„Știm că, după formarea Pământului, existau încă o mulțime de resturi care zburau prin spațiu și care se izbeau de Pământ”, spune profesorul Nadja Drabon de la Universitatea Harvard, autorul principal al noii cercetări.

Meteoritul S2 a fost mult mai mare decât roca spațială cu care suntem cel mai familiarizați. Cel care a dus la dispariția dinozaurilor acum 66 de milioane de ani avea o lățime de aproximativ 10 km, adică aproape înălțimea muntelui Everest.

Dar S2 avea o lățime de 40-60 km și o masă de 50-200 de ori mai mare. A lovit când Pământul era încă în primii ani de viață și arăta foarte diferit. Era o lume acvatică, cu doar câteva continente ieșind din mare. Viața era foarte simplă – microorganisme compuse din celule unice.

Locul impactului din Eastern Barberton Greenbelt este unul dintre cele mai vechi locuri de pe Pământ cu rămășițe ale prăbușirii unui meteorit.

Noile descoperiri sugerează că marile impacturi au fost ca un fertilizator uriaș, trimițând în jurul globului ingrediente esențiale pentru viață, precum fosforul. Tsunami-ul care a măturat planeta ar fi adus, de asemenea, apă bogată în fier din adâncuri la suprafață, oferind microbilor timpurii un plus de energie.

„Se pare că viața de după impact a întâlnit de fapt condiții foarte favorabile care i-au permis să înflorească”, explică oamenii de știință.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Articolul Cum s-a schimbat lumea când o rocă, cât Londra de mare, a căzut pe Pământ apare prima dată în Realitatea.md.