Sari la conținut

Elon Musk oferă milioane de dolari unor alegători din SUA. Ce trebuie să facă americanii?

  • de

Întrebări au fost ridicate cu privire la legalitatea stimulentelor financiare oferite de miliardarul din domeniul tehnologiei, Elon Musk, alegătorilor din statele indecise care semnează petiția sa înainte de alegerile din SUA de pe 5 noiembrie. 

Petiția a fost creată de grupul de campanie al lui Musk, America PAC, înființat pentru a-l sprijini pe Donald Trump în competiția prezidențială. Alegătorilor din Pennsylvania le sunt oferite sume de bani pentru simpla semnare a petiției. Iar un semnatar aleatoriu dintr-un stat indecis primește în fiecare zi un premiu de un milion de dolari.

Totuși, experții au sugerat că ar putea încălca legea americană să oferi bani pentru un act care necesită ca cineva să fie înregistrat ca alegător. BBC News a contactat echipa lui Musk și America PAC pentru comentarii.

Ce oferă Musk?

Petiția încurajează alegătorii din șase state indecise – Georgia, Nevada, Arizona, Michigan, Wisconsin și Carolina de Nord să semneze o „petiție în favoarea libertății de exprimare și a dreptului de a purta arme”. Celor care recomandă un alt alegător care se înregistrează le este promisă o sumă de 47 de dolari fiecare.

Sume mai mari de 100 de dolari pentru semnare sau recomandare sunt oferite în Pennsylvania, statul de bătălie pe care atât campaniile lui Trump, cât și cele ale lui Harris cred că ar putea decide în final învingătorul cursei.

America PAC spune că cei care semnează petiția își exprimă sprijinul pentru Amendamentele Întâi și Doi ale Constituției SUA. În fiecare zi până în ziua votului, pe 5 noiembrie, un premiu de 1 milion de dolari va fi acordat aleatoriu oricărui semnatar din unul dintre cele șapte state indecise. Primul cec în stil loterie a fost acordat unui participant surprins la un eveniment din Pennsylvania pe 19 octombrie.

Este legal?

„Cred că oferta lui Elon Musk este probabil ilegală”, a spus Paul Schiff Berman, profesor de drept la Universitatea George Washington.

El a indicat Codul de lege electorală al SUA, care afirmă că oricine „plătește sau oferă să plătească sau acceptă plata fie pentru înregistrarea la vot, fie pentru vot” se confruntă cu o amendă de 10.000 de dolari sau o pedeapsă cu închisoarea de cinci ani.

Articolul Elon Musk oferă milioane de dolari unor alegători din SUA. Ce trebuie să facă americanii? apare prima dată în Realitatea.md.