Sari la conținut

Teheranul avertizează Washingtonul despre „deplina sa responsabilitate” în cazul unei agresiuni israeliene

  • de

Iranul a avertizat luni Statele Unite în scris cu privire la „deplina lor responsabilitate” şi „complicitate” în cazul unei „agresiuni” din partea Israelului, ca reacţie la unele foarte scurte declaraţii făcute de preşedintele american Joe Biden.

Misiunea diplomatică iraniană pe lângă ONU la New York a făcut publică o scrisoare adresată secretarului general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, şi preşedinţiei elveţiene a Consiliului de Securitate. Documentul denunţă „o declaraţie profund alarmantă şi provocatoare făcută de preşedintele Statelor Unite în cursul unui schimb de opinii cu presa la Berlin” pe 18 octombrie.

Întrebat de jurnalişti chiar înainte de a se întoarce la Washington, Joe Biden a răspuns simplu „da şi da” la dubla întrebare dacă ştie cum şi când va răspunde Israelul la atacurile Iranului de la 1 octombrie.

În război împotriva Hamas în Fâşia Gaza şi împotriva Hezbollah în Liban, două mişcări islamiste apropiate Teheranului, Israelul a ameninţat în mod repetat că va lovi Iranul ca represalii la atacul său cu rachete de la 1 octombrie.Potrivit Teheranului, acest atac, cu 200 de rachete, a fost un răspuns la asasinarea liderului Hezbollahului libanez, Hassan Nasrallah, într-un bombardament israelian.

„Această declaraţie incendiară (a preşedintelui Biden) este profund îngrijorătoare, deoarece indică faptul că Statele Unite aprobă tacit şi susţin explicit agresiunea militară a Israelului împotriva Iranului”, a scris ambasadorul său la ONU, Amir Saied Iravani.

„Statele Unite vor fi astfel pe deplin responsabile de încurajarea, incitarea şi facilitarea oricărui act de agresiune al Israelului împotriva Republicii Islamice Iran, cu încălcarea flagrantă a principiilor fundamentale ale dreptului internaţional şi a Cartei Naţiunilor Unite”, a avertizat reprezentantul Teheranului la ONU.

În plus, a adăugat Iravani, ajutorul militar american pentru aliatul său israelian, care îi permite acestuia să se simtă „şi mai incitat şi mai încurajat să lanseze atacuri împotriva Iranului, ar face Statele Unite +complice+ la aceste agresiuni”.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Responsabilul iranian „a cerut” astfel Consiliului de Securitate „să someze Statele Unite să facă uz de marea lor influenţă pentru a obliga Israelul să pună capăt imediat crimelor de război şi campaniei sale de genocid împotriva poporului palestinian în Fâşia Gaza şi a libanezilor”. Premierul Netanyahu i-a spus la telefon preşedintelui Biden că intenţionează să lovească baze militare, şi nu infrastructura petrolieră sau nucleară, potrivit Washington Post.

Articolul Teheranul avertizează Washingtonul despre „deplina sa responsabilitate” în cazul unei agresiuni israeliene apare prima dată în Realitatea.md.