Sari la conținut

Degradăm! Părerea lui Iurie Ciocan despre moldovenii care publică pe internet pentru cine au votat

  • de

Fotografierea buletinelor de vot este ilegală și se sancționează, atenționează fostul președinte al Comisiei Electorale Centrale (CEC), Iurie Ciocan. Declarația a fost făcută în cadrul emisiunii „Rezoomat”, de la RLIVE TV, ediția de marți, 22 octombrie curent.

„Este crucial în acest moment și inclusiv la televiziune să vorbim despre faptul că acest lucru (n.r. fotografierea buletinelor de vot) este ilegal. Este ilegal acest lucru și este semn de o societate nesănătoasă sub aspect democratic. Noi lucrul ăsta nu că știm că e ilegal, dar sfidăm norma legală și încă publicăm acest lucru la noi pe Facebook. Instituțiile statului au totul la îndemână pentru a curma aceste lucruri și eu nu știu, n-am văzut în spațiu public undeva acțiuni pentru de stopare a acestor ilegalități.

Plus, vreau să vă aduc aminte de ce Comisia Electorală Centrală la o anumită etapă a refuzat forma cabinelor de vot secret cu perdea. Anume din acest considerent, pentru că valul de fotografiere a buletinelorde vot și crearea unor premize de vânzarea votului a devenit periculos de mare. Și atunci Organul Electoral Central a luat o decizie să fie eliminate aceste perdele pentru că oricum secretul votului este protejat și noi deja toți ne-am deprins cu aceste cabine de vot care ne oferă nouă intimitate secretului votului, că nu ne vede nimeni cum votăm, dar pe de altă parte oferă observatorilor și membrilor în organul electoral, deschiderea să vadă că noi nu fotografiem, ori nu facem alte acțiunic are nu corespund necesității noastre de vot acolo pe loc”, a precizat Iurie Ciocan.

Ex-președintele CEC a mai adăugat că:

„Lucrurile trebuie oprite, pentru că altfel noi degradăm într-un nihilism juridic total. Un cetățean rău intenționat își face mendrele, dar instituțiile statului tolerează lucrul ăsta, creând și exemple negative și afectând grav democrație”.

[bzplayer mp4=”https://cloud.realitatea.group/video/realitatea.md/video5242374615493275928.mp4″ muted=”false” thumbnails=”true”]

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Amintim că, în mai puțin de două săptămâni, cetățenii Republicii Moldova vor fi chemați la urne pentru a-și alege viitorul președinte, turul II de scrutin. Va fi bătălia anului între candidatul guvernării Maia Sandu și cel al socialiștilor, Alexandr Stoianoglo.

 

Articolul Degradăm! Părerea lui Iurie Ciocan despre moldovenii care publică pe internet pentru cine au votat apare prima dată în Realitatea.md.