Sari la conținut

Expert: Restricțiile anti-fumat au un efect advers

  • de

Numărul fumătorilor în Republica Moldova continuă să crească în pofida restricțiilor impuse de autorități. Prognozele Organizației Mondiale a Sănătății arată că țara noastră este singura din regiunea europeană unde numărul fumătorilor va continua să crească în următorii ani. Recent, Ministerul Sănătății a înregistrat un nou amendament la Legea privind controlul tutunului, prin care își propune să înăsprească restricțiile privind fumatul în locuri publice, să interzică comunicarea despre produsele fără fum, dar și comercializarea pe piață a pliculețelor cu nicotină. Experții consideră că legile restrictive vor avea un efect advers.

„Restricțiile nu au aduc rezultate, dar dimpotrivă, creează mai multe probleme. Dacă un produs nu este accesibil legal, atunci consumatorul îl va procura de pe piața ilicită, iar Guvernul va pierde controlul asupra lanțului de producție, standardelor de calitate și încasărilor la buget”, a declarat Riccardo Polosa, profesor de Medicină Internă la Universitatea din Catania.

Experții internaționali consideră că, pe lângă politicile actuale privind controlul tutunului, autoritățile de la Chișinău trebuie să integreze și principiile strategiei de reducere a riscurilor, oferind fumătorilor acces la informații privind produsele fără fum.

[bzplayer mp4=”https://cloud.realitatea.group/video/realitatea.md/fumat-reportaj.mp4″ muted=”false” thumbnails=”true”]

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

„Noi, profesioniștii din domeniul medical, avem responsabilitatea de a oferi informația corectă. Trebuie să vorbim nu doar despre riscuri, dar și despre beneficii. Avem nevoie de o comunicare mai bună, o informare mai bună, care trebuie să fie imparțială și bazată pe dovezi”, a spus Riccardo Polosa, profesor de Medicină Internă la Universitatea din Catania.

Profesorul italian Riccardo Polosa a menționat că țările care au integrat strategia de reducere a riscurilor în politicile de combatere a fumatului au obținut rezultate pozitive în domeniul sănătății publice. Este vorba de state precum Noua Zeelandă, Marea Britanie, Islanda, care oferă fumătorilor acces la produse fără fum. Specialistul a menționat și exemplul țărilor scandinave, unde rata fumatului este de doar 5%, datorită accesului la pliculețele cu nicotină.

„Pliculețele cu nicotină practic sunt lipsite de riscuri, acestea nu ard, nu creează probleme, nu conțin substanțe cancerigene”, a conchis Riccardo Polosa, profesor de Medicină Internă la Universitatea din Catania.

În Republica Moldova, se estimează că peste 5.200 de persoane (aproximativ 14%) mor anual din cauza fumatului activ și pasiv. De asemenea, un sfert din populația țării fumează activ.  

Articolul Expert: Restricțiile anti-fumat au un efect advers apare prima dată în Realitatea.md.