Sari la conținut

Anchetă penală în România și Moldova: Două soții ale unui președinte de asociație au murit în condiții suspecte

  • de

Rodica Guțan Lup, originară din Republica Moldova, a fost căsătorită cu Beniamin Lup, cetățean român, președintele unei asociații de combatere a traficului de persoane din România și membru activ al unei confesiuni religioase. Pe 28 septembrie, curent, Rodica a decedat în condiții suspecte, și a fost înmormântată fără să-i fie efectuată autopsia. Este important de menționat că și prima soție a bărbatului a murit în condiții similare, fără a-i fi efectuată autopsia. Procuratura din Chișinău ar fi primit mai multe sesizări privitoare la moartea suspectă a Rodicăi Guțan, scrie presshub.ro.

Beniamin Lup a cunoscut-o pe Rodica Guțan în timpul unor vizite în Republica Moldova fie pe linie religioasă, fie cu diverse activități. Rodica a lăsat orfane două fete, pe Kornelia în vârstă de 23 ani, educatoare și pe Sofia, în vârstă de 15 ani, elevă. S-au căsătorit în martie 2018, conform informației de pe pagina de FB a Rodicăi, dar nu înainte ca ea să se boteze la baptiști în toamna anului 2017.

Despre moartea subită a Rodicăi s-a aflat dintr-un anunț sec pe pagina de facebook a lui Beniamin Lup. În 28 septembrie 2024, a fost  postată o fotografie a femeii cu următorul mesaj:„Rodica, la revedere în cer!” și comentariul „De astăzi Rodica a fost mutată la Dumnezeul pe care L-a slujit și iubit! Odihnă în pace și în Glorie, Rodi!”.

Vestea despre moartea femeii a venit ca un șoc pentru toți apropiații și cunoscuții ei, care o cunoșteau pe Rodica drept o femeie plină de viață și fără probleme de sănătate majore. Prietenii și rudele Rodicăi au început să aibă suspiciuni, mai ales că și prima soție a lui Beniamim Lup a murit în condiții similare: singură cu soțul în casă și fără să aibă probleme de sănătate care ar provoca un deces.
Asemănarea celor două decese a născut suspiciuni printre apropiații femeii decedate, mai ales că, în timpul înmormântării, mamei Rodicăi nu i s-a permis să se apropie de corpul fiicei sale, fiind îndepărtată repetat. Mai mult, printre rudele prezente la priveghi încep să circule mesaje despre faptul că corpul femeii decedate ar fi fost acoperit de vânătăi. În plus, femeia ar fi fost înmormântată fără să-i fie efectuată autopsia, la fel cum s-ar fi întâmplat și cu prima soție a lui Beniamin Lup.
Presa din România scrie că Procuratura Generală din Chișinău ar fi primit mai multe sesizări cu privire la moartea în condiții suspecte a femeii. Din informațiile sursei citate, dosarul ar fi fost încredințat Oficiului Buiucani al Procuraturii Municipiului Chișinău cu adresa nr. 5961/8.10.2024. Ancheta ar fi pornit deja, iar mai multe persoane ar fi fost audiate, fiind făcută și o percheziție domiciliară la locuința cuplului Rodica Guțan și Beniamin Lup.
Sursa citată notează că, informațiile neoficiale spun că vineri, 11 octombrie, curent, ar fi avut loc exhumarea Rodicăi Guțan, pentru autopsie post-mortem.
Beniamin Lup a fost întrebat, într-o convorbire telefonică din 18 octombrie, ce știe despre exhumarea soției:

„Nu știu despre ce vorbiți. Eu nu am informația respectivă. Nu am fost anunțat, voi întreba și eu Poliția dacă știu ei ceva, dar eu nu știu nimic. Eu am fost în Chișinău până ieri, joi, 17 octombrie 2024, și nu știu absolut nimic. Am fost la mormânt în fiecare zi. Ultima dată am fost la mormânt marți, în 15 octombrie. Am să verific și eu această informație. Sunt câteva zile de când mi-am îngropat soția pe care am iubit-o cu toată ființa mea și o iubesc încă”, a afirmat Beniamin Lup.

După moartea Rodicăi, au rămas două fete orfane, Kornelia și Sofia. Ambele au și cetățenie română, iar Sofia este înscrisă în clasa a IX-a la Liceul de Artă din Timișoara. Minora a fost văzută la școală în 12 octombrie, după moartea mamei, adusă de Beniamin Lup cu o procură de trecere a frontierei care și-a pierdut valabilitatea după decesul mamei care a semnat procura, conform legilor din România.Beniamin Lup nu este tutorele minorei Sofia Guțan.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Articolul Anchetă penală în România și Moldova: Două soții ale unui președinte de asociație au murit în condiții suspecte apare prima dată în Realitatea.md.