Sari la conținut

Bombardament israelian intens. Şase clădiri s-au prăbuşit în suburbiile sudice ale Beirutului

  • de

Bombardamente aeriene israeliene intense au lovit în seara zilei de miercuri suburbiile sudice ale Beirutului, bastion al Hezbollah, cu zece atacuri care au distrus mai multe clădiri, potrivit agenţiei de presă libaneze, şi au provocat o explozie uriaşă.

Potrivit agenţiei de presă libaneze Ani, acestea au fost cele mai puternice bombardamente în zonă de la începutul războiului dintre Israel şi mişcarea islamistă proiraniană Hezbollah, în urmă cu o lună.

Cu câteva ore mai devreme, şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, aflat într-un turneu în Orientul Mijlociu, făcuse apel la Israel, aflat în război cu Hamas în Fâşia Gaza şi cu Hezbollah în Liban, să evite o escaladare cu Iranul, care susţine ambele mişcări islamiste.

Agenţia Ani a anunţat că zece lovituri israeliene au lovit suburbiile sudice ale Beirutului, în urma unui apel israelian către locuitori de a evacua mai multe zone. Potrivit Ani, şase clădiri au fost distruse numai în cartierul Laylaki, în timp ce canalul pro-iranian Al-Mayadeen a afirmat că unul dintre birourile sale dintr-un cartier din sudul Beirutului a fost lovit.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Cu toate acestea, o sursă de securitate a declarat miercuri că armata israeliană este pregătită pentru „alte luni de lupte” în Gaza şi Liban. Israelul nu duce „un război împotriva Gazei sau un alt război împotriva Libanului”, ci „un război împotriva Iranului, uneori direct, alteori indirect, prin intermediul aliaţilor Iranului”, a adăugat această sursă.

Antony Blinken a declarat că este „foarte important ca Israelul să răspundă într-un mod care să nu ducă la o escaladare suplimentară”, în timp ce Iranul afirmă că este hotărât să riposteze în cazul unui atac israelian după lansarea a 200 de rachete iraniene împotriva teritoriului său la 1 octombrie.

În Fâşia Gaza, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a amânat o campanie de vaccinare împotriva poliomielitei care trebuia să înceapă în nordul teritoriului, unde armata israeliană desfăşoară o nouă ofensivă împotriva Hamas de la 6 octombrie.

Ofensiva israeliană lansată în Gaza ca represalii pentru atacul din 7 octombrie 2023 a provocat moartea a cel puţin 42.792 de palestinieni, majoritatea civili, potrivit datelor Ministerului Sănătăţii din Hamas, considerate fiabile de ONU.

Războiul a determinat strămutarea a 2,4 milioane de locuitori, aproape toţi din teritoriu, care se pregătesc pentru o a doua iarnă de lipsuri tot mai grave.

Articolul Bombardament israelian intens. Şase clădiri s-au prăbuşit în suburbiile sudice ale Beirutului apare prima dată în Realitatea.md.