Sari la conținut

Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo au convenit asupra regulamentului de organizare a dezbaterilor electorale

  • de

Dezbaterea pentru prezidențiale, fără moderator? Sandu îl invită pe Stoianoglo să discute în doi, la Palatul Republicii; Stoianoglo acceptă invitația lui Sandu: Mă bucur, totuși, că ați găsit o soluție

Echipele celor doi candidați la funcția de președinte al Republicii Moldova, ieșiți în turul II al scrutinului, Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo, au convenit asupra regulamentului de organizare a dezbaterilor electorale pentru 27 octombrie 2024. Aceasta va avea loc la Palatul Republicii, la ora 10:00, și va fi transmisă în direct la Moldova 1, dar și la alte instituții media care vor dori să preia semnalul.

Cele două echipe au venit și cu un set de reguli legate de formatul și structura dezbaterilor. Anunțul a fost făcut de șeful Cabinetului președintei Maia Sandu, Adrian Băluțel, joi seara, 24 octombrie curent, pe rețelele sociale.

Formatul

-Dezbaterile se vor desfășura fără un moderator.
-Candidații au dreptul să formuleze întrebări și să răspundă fie în limba română, fie în limba rusă.
-Fiecare candidat va fi însoțit de 5 membri ai echipei care vor sta în afara platoului de filmare, de un cameraman și un fotograf din partea staff-urilor.
-Fiecare candidat va avea un reprezentant responsabil să monitorizeze respectarea timpului alocat pentru întrebări, răspunsuri și replici.
-Candidații nu vor îndemna la ură, la război sau agresiune. Se interzic mesaje de ură națională, rasială sau religioasă, incitare la discriminare, separatism teritorial, violență publică sau alte manifestări care atentează la regimul constituțional.
-Ordinea intervențiilor va fi stabilită prin tragerea la sorți înainte de începerea dezbaterilor.
-Teleradio-Moldova va transmite dezbaterile integral, în direct, fără a interveni în conținutul lor.

Structura Dezbaterilor

Mesaj de salut către alegători – 2 minute fiecare candidat.
Întrebări reciproce – 10 întrebări adresate de fiecare candidat.

Formularea întrebării: 1 minut
Răspuns: 2 minute
Replica: 1 minut

Adresarea finală către alegători – 2 minute fiecare candidat.

Gestionarea timpului

Cu 10 secunde înainte de expirarea timpului acordat pentru întrebări, răspunsuri sau replici, candidații vor fi atenționați printr-un semnal sonor.
La expirarea timpului, microfoanele vor fi deconectate.
Dacă un candidat intervine pe segmentul de timp al celuilalt, microfonul său va fi deconectat.
Dacă candidatul continuă să intervină chiar și cu microfonul deconectat, se va emite un semnal sonor distinctiv care semnalează încălcarea regulilor. Dezbaterea va fi reluată doar după ce candidatul respectiv se conformează regulamentului.
În cazul în care timpii alocați pentru cele trei etape nu sunt consumați integral, aceștia nu se vor recupera.

Socialista Adela Răileanu, deputata Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS), a mai publicat pe rețelele sociale un document despre regulamentul dezbaterii în care se conțin informații adiționale.

Amintim că turul II al alegerilor prezidențiale va avea loc pe 3 noiembrie 2024.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Articolul Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo au convenit asupra regulamentului de organizare a dezbaterilor electorale apare prima dată în Realitatea.md.