Sari la conținut

IGP a inițiat o cauză penală, după ce 25 de bătrâni de la azilul din Comrat au fost ”ajutați” să voteze

  • de

O cauză penală a fost inițiată de Inspectoratul General al Poliției (IGP) în urma sesizării depuse de către Asociația „Promo-LEX” cu privire la încălcarea secretului votului pentru 25 de alegători plasați în azilul de bătrâni din municipiul Comrat, la scrutinul electoral din 20 octombrie 2024.

„Conform articolului 182 alin.(2) din Codul Penal al Republicii Moldova, persoanele sunt cercetate penal pentru comiterea infracțiunii de „falsificare, prin orice mijloace, a rezultatelor votării”. Dacă vinovăția acestora va fi demonstrată, riscă amendă de până la 57 500 de lei sau închisoare de până la 5 ani”, se arată în comunicatul Poliției Naționale.

Poliția reiterează că, orice act de constrângere sau influențare asupra votului alegătorului este strict interzis prin lege și se pedepsește penal.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Amintim că, în ziua alegerilor prezidențiale din 20 octombrie curent, la Comrat a avut loc un caz ieșit din comun. Potrivit Asociației Promo-LEX, în cazul a cel puțin 25 de persoane, membrii biroului electoral, care s-au deplasat cu urna mobilă la Casa de bătrâni din localitate, nu au fost asigurat dreptul la vot și secretul acestuia.

În unele cazuri ștampila „VOTAT” era aplicată de persoana care îi „asista”, fără manifestarea opțiunii exacte de vot a alegătorului.

VIDEO La Comrat, unii moldoveni ”au votat” doar cu gândul. Ce s-a întâmplat la o casă de bătrâni

Articolul IGP a inițiat o cauză penală, după ce 25 de bătrâni de la azilul din Comrat au fost ”ajutați” să voteze apare prima dată în Realitatea.md.