Sari la conținut

VIDEO Proiectul EU4Business: Connecting Companies (EU4BCC), finanțat de Uniunea Europeană, a ajuns la final

  • de

Joi, 24 octombrie 2024, Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, în parteneriat cu Eurochambres, a organizat Conferința de închidere a Proiectului EU4Business: Connecting Companies (EU4BCC), un proiect finanțat de Uniunea Europeană. Evenimentul a avut loc la Chișinău și a reunit peste 100 de participanți, inclusiv reprezentanți ai delegației UE în RM, ai Guvernului Republicii Moldova, Camere Naționale de Comerț din țările partenere și antreprenori din diverse state: Belgia, Spania, Italia, Grecia, Lituania, Estonia, România, Moldova, Ucraina, Georgia, Armenia și Azerbaidjan.

Lansat în 2019, Proiectul EU4Business: Connecting Companies a avut ca scop consolidarea relațiilor comerciale între Uniunea Europeană și țările din Parteneriatul Estic (Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Moldova și Ucraina), sprijinind dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii (IMM-uri). Proiectul a facilitat accesul IMM-urilor la finanțare, a susținut dezvoltarea serviciilor de afaceri și a promovat îmbunătățirea reglementărilor în vederea creșterii competitivității pe piețele internaționale.

În cadrul conferinței, au fost prezentate rezultatele proiectului, impactul asupra beneficiarilor din IMM-uri și lecțiile învățate în procesul de implementare.

„Conferința marchează un moment important pentru țara noastră, care, în calitate de stat candidat la aderarea la Uniunea Europeană, își consolidează poziția de partener strategic pe piața europeană. Proiectul EU4BCC a avut un impact considerabil asupra unor sectoare esențiale ale economiei noastre, precum agricultura ecologică, vinificația, turismul, textilele și industriile creative. Prin acest proiect, IMM-urile din Moldova și din țările partenere au beneficiat de noi oportunități de dezvoltare și export, contribuind astfel la creșterea competitivității economiilor noastre”, a declarat Sergiu Harea, Președintele CCI a RM, a subliniat importanța acestui proiect pentru economia Republicii Moldova.

De asemenea, a fost evidențiată relația strânsă cu Uniunea Europeană, Moldova exportând peste 65% din produsele sale pe piețele UE, ceea ce subliniază rolul esențial al Uniunii Europene ca partener comercial al țării.

Prim-ministrul Dorin Recean, prezent la eveniment, a accentuat angajamentul Guvernului de a crea un mediu de afaceri favorabil și de a valorifica oportunitățile oferite de piața europeană.

„Antreprenorii noștri valorifică avantajele pieței unice europene: acces la finanțare, peste 450 de milioane de consumatori, eliminarea tarifelor și reglementărilor, precum și standarde de calitate ridicate. Aceste beneficii ne ajută să creștem acasă o economie dezvoltată, un mediu de afaceri competitiv și mai multe locuri de muncă bine plătite. Prioritatea noastră este să continuăm ferm pe calea integrării europene, construind împreună un viitor prosper”, a declarat Dorin Recean.

Pentru a asigura un impact strategic, proiectul EU4BCC a vizat cinci sectoare prioritare: produse bio/organice, industrii creative, textile, turism, sectorul vitivinicol. Fiecare dintre aceste sectoare a beneficiat de sprijin prin intermediul unor consorții sectoriale, care au inclus 4 camere de comerț: două din state membre ale UE și două din țările din Parteneriatul Estic.

Această structură a permis dezvoltarea de parteneriate puternice între întreprinderile din UE și cele din Parteneriatul Estic, facilitând schimbul de bune practici și crearea de alianțe comerciale. Activitățile derulate de la lansarea proiectului în decembrie 2019 au fost adaptate pentru a sprijini comunitatea de afaceri din Parteneriatul Estic, incluzând: 59 de acțiuni sub-grantate (max. 60.000 EUR): 29 B2B matching, 7 twinning-uri, 33 vizite de studiu și 1.268 participanți (326 BSO-uri și 942 IMM-uri) au fost implicați în activitățile proiectului.

Rezultate notabile:

1700 întâlniri B2B organizate;
51 servicii noi dezvoltate;
56 Memorandumuri de Cooperare și 51 contracte semnate între IMM-uri din UE și Parteneriatul Estic;
58 Planuri de Marketing și Strategii de Dezvoltare elaborate;
130 IMM-uri au început noi forme de cooperare.

Au fost organizate, de asemenea, vizite de studiu sectoriale, o Academie de Export online, sesiuni de matchmaking și scheme de mobilitate, cu peste 100 de testimoniale video elaborate

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova a jucat un rol activ în implementarea proiectului, participând în mod direct în consorțiile din sectorul vitivinicol și agricultura ecologică. Aceasta a contribuit la promovarea exporturilor și la consolidarea relațiilor comerciale între Moldova și partenerii europeni

Articolul VIDEO Proiectul EU4Business: Connecting Companies (EU4BCC), finanțat de Uniunea Europeană, a ajuns la final apare prima dată în Realitatea.md.