Sari la conținut

Alexandr Stoianoglo către Maia Sandu: Nu e important, dacă erau bani în „kuliok”. Reacția lui Igor Dodon

  • de

Candidatul la prezidențiale susținut de PSRM, Alexandr Stoianoglo, a fost întrebat de contracandidata PAS Maia Sandu, în cadrul dezbaterilor electorale de duminică, 27 octombrie curent, de la Palatul Republicii, dacă mai crede că erau bani în „kuliokul” pe care socialistul Igor Dodon l-a primit de la fostul lider PDM, fugarul Vladimir Plahotniuc, în perioada când ocupa fotoliul de președinte al Republicii Moldova. „Nu e important dacă erau bani sau nu”, a fost răspunsul ex-procurorului general.

„Dodon și PSRM v-au înaintat la funcția de președinte. Vreau să vă întreb dacă vă mențineți afirmația că în „kuliokul” dat de Plahotniuc lui Dodon au fost bani?”, l-a întrebat Maia Sandu.

Stoianoglo a fost solicitat să facă această precizare în condițiile în care, în 2021, când era procuror general, a declarat că, cel mai probabil, Plahotniuc i-a transmis bani lui Dodon: „Cu regret, confundați permanent atribuțiile președintelui și cele ale procurorilor. Procurorii investighează dosarele penale care nu pot fi pornite în baza unor declarații politice, ci doar în baza probelor suficiente care stau la baza bănuielii rezonabile. Nu este important au fost acolo bani sau nu. Este important că dosarul care a fost pornit ilegal. Toate acțiunile operative pornite au fost în afara procesului penal. Deci este ilegal și nu poate fi folosit ca dovadă. Sunt sigur că anume la comanda dvs. acest dosar a fost inițiat și expediat în instanță”.

Igor Dodon a avut o reacție generală despre dezbaterile electorale. „Calmul și echilibrul unui Om al Legii contra agresivității și populismului unui președinte care, după 4 ani dezastruoși pentru țară, nu vrea să recunoască nicio greșeală și niciun abuz. Pe 3 noiembrie vom alege Omul Legii în locul unei persoane care se consideră mai presus de lege și de Constituție”, a comentat el.

Amintim că, în dosarul „kuliok”, denumit generic în spațiul public, lui Igor Dodon i se incriminează că, urmărind promovarea intereselor lui Vladimir Plahotniuc și Serghei Iaralov, care au creat și conduceau o organizație criminală și care aveau interesul de a controla procesele politice, sociale și economice din Republica Moldova, a pretins și a acceptat de la aceștia bani, de la 600 de mii până la un milion de dolari. Suma menționată ar fi fost pretinsă de Dodon pentru achitarea cheltuielilor curente ale Partidul Socialiștilor, inclusiv pentru achitarea salariilor angajaților.

Igor Dodon pledează nevinovat.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Articolul Alexandr Stoianoglo către Maia Sandu: Nu e important, dacă erau bani în „kuliok”. Reacția lui Igor Dodon apare prima dată în Realitatea.md.