Sari la conținut

Cum omoară aragazul 40 de mii de europeni pe an. O problemă „mult mai gravă decât am crezut”, arată un nou studiu

  • de

Aragazele produc gaze nocive legate de boli cardiace și pulmonare, însă experții avertizează că oamenii sunt puțin conștienți de pericolele lor. În medie, utilizarea unei plite de gătit pe gaz scade viața unei persoane cu aproape doi ani, potrivit unui studiu realizat pe gospodării din Uniunea Europeană și Regatul Unit, care indică un număr de 40.000 de europeni morți în fiecare an din cauza poluanților eliminați în bucătărie de mașinile de gătit care folosesc ca sursă de căldură gazul. Numărul victimelor este de două ori mai mare decât cel al morților din accidente auto, scrie digi24.ro.

Cercetătorii au atribuit 36.031 de decese premature în fiecare an plitelor de gătit cu gaz în UE și încă 3.928 în Regatul Unit al Marii Britanii. Ei spun că estimările lor sunt conservatoare deoarece au luat în considerare doar efectele asupra sănătății ale dioxidului de azot (NO2), și nu ale altor gaze precum monoxidul de carbon și benzenul.

„Cu mult timp în urmă, în 1978, am aflat pentru prima dată că poluarea cu NO2 este de multe ori mai mare în bucătăriile care utilizează aragaze pe gaz decât în cazul celor electrice. Dar abia acum suntem în măsură să indicăm numărul de vieți care sunt curmate”, a declarat Delgado-Saborit, autorul principal al studiului.

Una din trei gospodării din UE gătește cu gaz, procentul fiind de 54% în Regatul Unit și de peste 60% în Italia, Țările de Jos, România și Ungaria. Aparatele de gătit ard gaz fosil și ejectează substanțe nocive care inflamează căile respiratorii.

Raportul, care a fost sprijinit de Fundația europeană pentru climă, se bazează pe cercetarea de anul trecut, care a măsurat calitatea aerului din locuințe pentru a afla în ce măsură gătitul cu gaz crește poluarea aerului din interior. Acest lucru a permis oamenilor de știință de la Universitatea Jaume I și de la Universitatea din Valencia să stabilească raporturile dintre poluarea aerului din interior și cea din exterior atunci când se gătește cu gaz și să cartografieze expunerea la NO2 din interior.

Ei au aplicat apoi ratele de risc de îmbolnăvire, provenite din studii privind poluarea cu NO2 în exterior, pentru a calcula numărul de vieți pierdute.

Rezultatele se înscriu în linia unui studiu realizat în luna mai în SUA, care a constatat că mașinile de gătit cu gaz contribuie la decesul a până la 19.000 de adulți în fiecare an.

Luna aceasta, UE și-a înăsprit normele privind calitatea aerului exterior, dar nu a stabilit standarde pentru calitatea aerului interior. Alianța Europeană pentru Sănătate Publică (EPHA) a îndemnat factorii de decizie politică să elimine treptat aparatele de gătit pe gaz prin stabilirea unor limite pentru emisii, prin oferirea de bani pentru a ajuta la trecerea la aparate de gătit mai curate și prin obligarea producătorilor să eticheteze aparatele de gătit cu riscurile lor de poluare.

„Pentru prea mult timp a fost ușor să se respingă pericolele cuptoarelor cu gaz. La fel ca țigările, oamenii nu s-au gândit prea mult la impactul asupra sănătății – și, la fel ca țigările, mașinile de gătit cu gaz sunt un mic foc care ne umple casa cu poluare”, a declarat Sara Bertucci de la EPHA.

Oamenii se pot proteja parțial de gazele toxice emanate atunci când gătesc, deschizând ferestrele și pornind hotele.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Articolul Cum omoară aragazul 40 de mii de europeni pe an. O problemă „mult mai gravă decât am crezut”, arată un nou studiu apare prima dată în Realitatea.md.