Sari la conținut

Start campaniei de vaccinare antirabică a vulpilor. Ce trebuie să cunoască moldovenii în această perioadă

  • de

Pe teritoriul Republicii Moldova a început astăzi, 28 octombrie, campania de vaccinare antirabică a vulpilor. Potrivit informațiilor oferite de Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), procesul va dura până duminică, 10 noiembrie, prin distribuție manuală de momeli vaccinale antirabice.

Vaccinarea antirabică a vulpilor se va desfășura în zonele rabigene și regiunile cu risc sporit de apariție a rabiei, momelile urmând a fi plasate în raioanele: Anenii Noi, Căușeni, Ștefan Vodă, Drochia, Rîșcani, Florești, Soroca, Edineț, Briceni, Ocnița, Dondușeni, Orhei, Rezina, Șoldănești, Fălești, Glodeni, municipiul Chișinău, Criuleni, Dubăsari, Cimișlia, Basarabeasca, Comrat, Ceadîr-Lunga, Vulcănești, Taraclia.

„Momelile sunt distribuite manual de către medicii veterinari din cadrul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) în cooperare cu colaboratorii din cadrul întreprinderilor silvice și ai Societății Vânătorilor și Pescarilor din Moldova.

Timp de două săptămâni după distribuirea momelilor se recomandă restricționarea circulației libere a câinilor şi pisicilor în zonele respective, întrucât aceste animale sunt competitori pentru momeli”, transmite sursa citată.

IMPORTANT! Imunizarea nu este destinată animalelor domestice, dar, în cazul consumului accidental, vaccinul nu este dăunător pentru acestea (câini și pisici).

În acest sens, ANSA vine cu câteva recomandări către cetățeni:

Dacă găsiți o momeală intactă, într-o zonă unde nu sunt copii sau animale de companie, lăsați momeala în acel loc.
Dacă găsiți momeala într-o zonă în care sunt copii sau animale de companie, protejați mâinile cu ajutorul mănușilor și, cu ajutorul unei pungi de plastic, luați momeala și plasați-o într-o zonă împădurită.
Dacă găsiți o momeală al cărei ambalaj (înveliș) este desfăcut, spart sau distrus, cu mâinile protejate de mănuși, plasați momeala într-o pungă de plastic și anunțați medicul veterinar pentru a ridica momeala respectivă.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Articolul Start campaniei de vaccinare antirabică a vulpilor. Ce trebuie să cunoască moldovenii în această perioadă apare prima dată în Realitatea.md.