Sari la conținut

VIDEO Munteanu, sugestie pentru jurnaliști! Spune să întrebe judecătorii de ce dosarele grupului Șor nu au finalitate

  • de

Procurorul general Ion Munteanu a sugerat jurnaliștilor să întrebe jurnaliștii de ce dosarele privind finanțarea grupului Șor și coruperea electorală nu au finalitate. În cadrul unei conferințe de presă, oficialul a precizat că, deși anchetatorii depun efort pentru a investiga eventuale fraude, decizia finală privind pedeapsa se adoptă de către magistrați.

Oficialul a mai relatat că, în cazul inculpaților privind organizarea destabilizărilor în masă, instanța a dispus punerea în aplicare a sentinței după soluționarea cererilor de apel. Munteanu a precizat că decizia s-a luat, deși exista hotărârea privind aplicarea pedepsei cu închisoarea în privința persoanelor vizate.

„Recunosc că, indiferent de efortul depus în parcursul urmăririi penale, eficiența organelor de drept poate fi apreciată doar odată cu adoptarea soluției judecătorești. Definitiv, activitatea organelor de drept  realizează o etapă importantă în aplicarea legii penale, însă nu și cea finală. Este important să înțelegeți că finalitatea în toate aceste cauze penale este în mâinile judecătorilor. Ca jurnaliști cunoașteți foarte bine cine anume sunt judecătorii care examinează aceste cauze penale.

Așa cum formulați întrebări către organele de drept, Procuratură, Poliție, Centrul Național de Anticorupție și altele, unde suntem desigur criticați pentru lipsă de reacție sau lipsă de transparență, consider că aceleași întrebări pot fi acordate magistraților care examinează aceste dosare”, a spus Munteanu.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

În același timp, funcționarul a transmis un apel tuturor procurorilor, ofițerilor de investigații și avocaților, sugerându-le să nu se lase influențați și să nu ofere consultanță grupurilor  criminale organizate. În context, Munteanu a criticat și reforma justiției, dar și modificările legislative care, în opinia sa, au fost implementate în grabă și ar influența capacitățile instituțiilor de drept.

Totodată, procurorul general a menționat că persoanele care depun autodenunț sau care colaborează cu ancheta sunt scutite de răspundere contravențională, însă nu procurorii iau decizia. De asemenea, Munteanu a conchis că necunoașterea legii nu eliberează persoana care își vinde votul de răspundere, iar amenzile pentru asemenea acțiuni depășesc 35.000 de lei.

[bzplayer mp4=”https://cloud.realitatea.group/video/realitatea.md/Ion-Munteanu-lecții-pentru-jurnaliști.mp4″ muted=”false” thumbnails=”true”]

Articolul VIDEO Munteanu, sugestie pentru jurnaliști! Spune să întrebe judecătorii de ce dosarele grupului Șor nu au finalitate apare prima dată în Realitatea.md.