În contextul mediatizării în spațiul audiovizual a subiectului decesului fiicei unui interpret autohton de muzică populară, în multe cazuri la limita sau cu abateri notabile de la normele legale și ale deontologiei profesionale, Consiliul Audiovizualului (CA) vine cu anumite precizări.
Potrivit art. 11 alin. (3) din Codul serviciilor media audiovizuale, furnizorii de servicii media sunt obligaţi să respecte legislaţia cu privire la apărarea onoarei, demnităţii şi reputaţiei profesionale, precum şi dreptul la respectarea şi ocrotirea vieţii intime, familiale şi private.
Difuzarea în prim-plan a fețelor înlăcrimate și îndurerate ale părinților și rudelor defunctei de către unele instituții mass-media denotă exploatarea premeditată a unei tragedii personale în scopuri de audiență sporită și furnizarea de material senzațional.
Tot la acest capitol, Regulamentul privind conținuturile audiovizuale, aprobat prin decizia CA, stabilește la pct. 44 subpct. 7) că: Este interzisă difuzarea/distribuirea conținuturilor audiovizuale:… cu imagini ori fotografii ale corpului minorului decedat.
Difuzarea/plasarea imaginilor cu sicriul și corpul neînsuflețit al tinerei a fost realizată cu grave încălcări ale normelor deontologice.
Autoritatea de reglementare atenționează furnizorii de servicii media că misiunea centrală ce le revine, în virtutea actului permisiv de activitate pe care îl dețin, rezidă în a informa publicul cu acuratețe, obiectivitate, imparțialitate și în strictă corespundere cu legislația audiovizuală pertinentă. Aceștia urmează să se abțină de la folosirea unor fapte/evenimente sensibile, intime și cu maximă încărcătură emoțională, urmărind astfel creșterea rating-ului și atragerea a cât mai mulți consumatori.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
Articolul CA a reamintit presei despre protecția minorilor, după încălcările făcute la mediatizarea înmormântării Andreei Cuciuc apare prima dată în Realitatea.md.