În Republica Moldova, durata medie de viață este în creștere, iar până în 2040, fiecare a treia persoană din țară va avea peste 60 de ani. Pornind de la această tendință, la Chișinău a fost lansată oficial prima Platformă de Acțiune în sprijinul Îmbătrânirii Active și Incluziunii Digitale a Vârstnicilor din Republica Moldova. La eveniment au participat reprezentanți ai autorităților publice centrale și locale, misiuni diplomatice și parteneri de dezvoltare, reprezentanți ai sectorului privat, mediul academic, ONG-uri și membrii Clubului Vârstnicilor din municipiul Ungheni.
Această inițiativă își propune să contribuie la realizarea Programului Național de Îmbătrânire Activă pentru anii 2023-207, unul din obiectivele căruia este echiparea a 25.000 de persoane vârstnice cu telefoane mobile și instruirea acestora despre cum să le folosească. Astfel, se va facilita accesul vârstnicilor la servicii publice online, încurajându-i să participe activ în comunitate și viața social-economică a țării.
„Tranziția în lumea digitală trebuie să fie incluzivă și să aducă beneficii tuturor cetățenilor, indiferent de vârstă. Ministerul Muncii și Protecției Sociale ține pasul cu digitalizarea țării și până acum am identificat trei mari bariere: lipsa competențelor digitale, accesul limitat la trafic de date și echipamente, nu avem acces deplin la ele. Trebuie să le depășim prin inițiative concrete și eficiente. De aceea, prin această platformă, vrem să oferim vârstnicilor instrumentele și cunoștințele necesare pentru a accesa servicii publice online, pentru a-și simplifica viața de zi cu zi și pentru a rămâne conectați cu lumea. Primul pas este să echipăm 25.000 de persoane vârstnice cu competențe digitale și dispozitive până în 2027 iar pentru aceasta avem nevoie de suportul dumneavoastră pentru a atinge acest obiectiv”, a declarat Alexei Buzu, ministrul Muncii.
Karina Nersesyan, Reprezentanta UNFPA Moldova, a declarat că îmbătrânirea populației reprezintă un progres al umanității, deoarece oamenii trăiesc mai mult și au acces la servicii medicale și sociale mai bune.
,,Digitalizarea Republicii Moldova este o realitate, iar responsabilitatea noastră este să ne asigurăm că niciun vârstnic nu este lăsat în urmă. Ceea ce a început ca o inițiativă pilot s-a transformat astăzi într-un efort susținut de promovare a incluziunii digitale și a îmbătrânirii active. De-a lungul timpului, UNFPA Moldova a sprijinit dezvoltarea unor inițiative inovatoare, precum Universitatea Vârstei a Treia, Cluburile pentru Îmbătrânire Activă și programe de alfabetizare digitală. Aceste inițiative au fost concepute pentru a oferi seniorilor din Republica Moldova instrumentele necesare pentru a deveni membri activi și implicați în societate. Până în prezent, peste 2.000 de persoane vârstnice au beneficiat de aceste programe, dobândind competențe digitale esențiale, acces la resurse moderne și oportunități de socializare și participare activ”” a declarat Karina Nersesyan, Reprezentanta UNFPA Moldova.
Platforma lansată vizează susținerea îmbătrânirii active și sănătoase a persoanelor la orice vârstă, în special prin dezvoltarea competențelor digitale și crearea unui mediu de suport, care să promoveze stilul de viață sănătos, învățarea pe tot parcursul vieții și incluziunea prin dialog intergenerațional cu tinerii. Prin aceste acțiuni, Republica Moldova își propune să devină un exemplu în regiune pentru incluziunea digitală și îmbătrânirea activă și sănătoasă a seniorilor, ajutându-i să rămână activi, conectați și să contribuie la dezvoltarea și reziliența social-economică și demografică a țării.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
Evenimentul a fost organizat de Ministerul Muncii și Protecției Sociale, în parteneriat cu Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA Moldova) și Fundația Moldcell, cu sprijin financiar din partea Agenției Cehe pentru Dezvoltare.
Articolul Moldova își propune să devină un exemplu în regiune pentru incluziunea digitală și îmbătrânirea activă a seniorilor apare prima dată în Realitatea.md.