Vladimir Putin a anunțat joi că a utilizat o nouă rachetă balistică hipersonică, numită Oreșnik, în Ucraina. Deși detaliile tehnice specifice ale acestei rachete nu au fost dezvăluite, liderul rus a declarat că „în prezent, nu există o metodă de contracarare” pentru aceasta. Există informații conform cărora această armă poate cuprinde o rază de acțiune de până la 5.500 de kilometri, astfel având capacitatea de a lovi orice țintă din Europa, scrie digi24.ro.
Racheta 9M729 Oreșnik a fost utilizată în cadrul unui atac asupra orașului Dnipro. Anunțul oficial din partea Moscovei a venit la câteva ore după ce Ucraina a acuzat Rusia că a lansat o rachetă intercontinentală.
Mark Cancian, consilier senior la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale, a subliniat că nu este vorba despre o rachetă intercontinentală.
[bzplayer mp4=”https://cloud.realitatea.group/video/realitatea.md/ssstwitter.com_1732195694726.mp4″ autoplay=”true” muted=”false” thumbnails=”true”]
Despre 9M729 Oreșnik se știe că nu este o rachetă balistică intercontinentală (ICBM), ci o rachetă convențională. Deși informațiile oficiale sunt încă limitate în Rusia, Putin a oferit câteva detalii, afirmând că noua rachetă poate atinge viteze de Mach 10, echivalentul a zece ori viteza sunetului, adică până la 3 km pe secundă.
Primele elemente privind această rachetă au fost cunoscute de Statele Unite încă din vremea președintelui Obama. În 2014, administrația Obama a început să suspecteze Rusia că încalcă Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare, semnat în 1987, și că dezvolta noi rachete care ar putea transporta încărcături nucleare. Negocierile nu au dus la un rezultat favorabil, astfel că, în octombrie 2018, Donald Trump a decis retragerea SUA din tratat, acuzând Rusia de încălcări.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
La acel moment, specialiștii au raportat că decizia SUA a fost influențată de proiectul Novator 9M729, o rachetă ce putea fi lansată de pe aceeași platformă ca racheta Iskander, dar cu capacitatea de a transporta atât focoase convenționale, cât și nucleare. Este posibil ca Rusia să fi dezvoltat ulterior această rachetă pentru a atinge o rază de acțiune de 5.500 de kilometri.
În cadrul discuțiilor despre racheta misterioasă, șeful serviciilor de informații americane, Daniel Coats, a acuzat Rusia că „ascunde adevărata natură a testelor și capacitățile tehnice ale noii rachete”. Coats a descris, de asemenea, cum Rusia a profitat de faptul că Tratatul privind Forţele Nucleare nu interzice testarea rachetelor pentru forțele navale sau aeriene.
Articolul Oreșnik, noua armă a Rusiei. Ce se cunoaște despre racheta care poate lovi oriunde în Europa apare prima dată în Realitatea.md.