Moldindconbank continuă campania socială ”Securitate bancară și antifraudă” prin prezentarea unor scheme care sunt exploatate la maxim de către escroci. Printre ultimele – concursuri, sondaje sau investiții fake.
„Toți cei care au un cont în bancă pot completa un sondaj despre impresiile lor legate de bancă și pot primi un aspirator”, ”Fiecare locuitor al Moldovei care va cumpăra 1 acțiune a băncii va avea posibilitatea să câștige 10 000 lei” – așa sună o serie de reclame false pe rețelele de socializare, care folosesc inclusiv imaginea băncilor din Republica Moldova și a reprezentanților acestora.
Mai mult ca atât, persoanele rău intenționate au început a utiliza Inteligența Artificială pentru a crea o nouă metodă de înșelăciune, generând videoclipuri cu persoane care spun anumite lucruri, chiar dacă acestea NU le-au spus niciodată.
Cum funcționează aceste scheme?
- Sunt create conturi sau pagini de social media, de pe care se lansează reclame sponsorizate, care includ fie anunțuri de concursuri sau investiții, fie clipuri alterate cu tehnologia deepfake, astfel încât oamenii din clip par că promovează anumite investiții.
- Pentru a fi cât mai convingători, escrocii utilizează imaginea unor persoane cunoscute (funcționari publici de rang înalt, bancheri, vedete, oameni de afaceri etc.), care îndeamnă potențialele victime la acțiune.
- Se foloseşte imaginea unor companii cunoscute pentru a fi mai ușor de câștigat încrederea potențialelor victime cu privire la ”oferte greu de refuzat” (câștiguri imediate prin completarea unui sondaj sau cumpărare de acțiuni).
Totuși, cum să rămâi în siguranță, atunci când utilizezi social media? În primul rând, fii vigilent și verifică orice informație livrată accesând pagina adevărată a companiei care are o insignă albastră de verificare și site-ul real. În cazul Moldindconbank este micb.md. Fii atent la data când a fost creată pagina cu anunțul plasat, precum și la corectitudinea textului sau a mesajului video. Uneori atacatorii folosesc instrumente de traducere automată care inevitabil generează erori în limba în care comunică.
La fel, evită accesarea link-urilor din astfel de postări sponsorizate care oferă oportunități rapide de îmbogățire sau de economisire. Dacă ceva este prea bun pentru a fi adevărat probabil că exact așa este. Totodată, când vezi astfel de fake-uri – raportează pe social media și aceste pagini vor fi blocate.
„Atacatorii folosesc tehnici din ce în ce mai complexe, iar siguranța clienților rămâne o preocupare constantă pentru Moldindconbank. Suntem 24/7 pe prima linie, monitorizăm și acționăm rapid în caz de necesitate, însă fiecare persoană trebuie să fie precaută și să aibă grijă de informațiile personale și financiare, pentru a minimiza riscul de a deveni victima unei fraude”, a declarat Artem Didushko, directorul Departamentului Digital Business și Carduri al Moldindconbank.
Reține câteva reguli generale, valabile oricând și oriunde:
- Nu deschide linkuri dubioase
- Nu oferi nimănui detaliile cardului
- Nu răspunde la apeluri de la numere necunoscute
- În caz de suspiciuni, apelează banca în care te deservești. Dacă e vorba de Moldindconbank, atunci sună la 022 71 71 71.
Moldindconbank – mereu alături!
Articolul Concursuri, sondaje, investiții fake – Moldindconbank te îndeamnă să fii prudent apare prima dată în Realitatea.md.