Ambasadorii UE sunt de acord cu aderarea României la Schengen terestru de la 1 ianuarie 2025, astfel că şedinţa JAI din decembrie este doar o formalitate. „Un moment important azi pentru România! Ambasadorii UE au agreat aderarea completă la Schengen şi cu frontierele terestre, începând cu 1 ianuarie 2025. Consiliul JAI din decembrie va formaliza această decizie mult așteptată, în mod legitim, de toți cetățenii români”, a transmis președintele Klaus Iohannis într-o postare pe X.
Un moment important azi pentru România 🇷🇴! Ambasadorii UE 🇪🇺 au agreat aderarea completă la Schengen şi cu frontierele terestre, începând cu 1 ianuarie 2025. Consiliul JAI din decembrie va formaliza această decizie mult așteptată, în mod legitim, de toți cetățenii români.
— Klaus Iohannis (@KlausIohannis) November 27, 2024
După ce Austria, singura care se opunea aderării depline a României la spaţiul comunitar, şi-a ridicat obiecţiile, decizia de aderare urmează să fie oficializată până la sfârşitul acestui an în cadrul Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI), dar controalele la frontierele terestre dintre Ungaria şi România şi dintre România şi Bulgaria vor fi menţinute pentru o perioadă iniţială de cel puţin şase luni, potrivit unei declaraţii comune semnate de Austria, România, Bulgaria şi de preşedinţia ungară a Consiliului UE.
România a aderat la spațiul de liberă circulație, prin aplicarea, începând cu 31 martie 2024, a acquis-ului Schengen și prin eliminarea controalelor la frontierele aeriene și maritime, iar din 1 ianuarie 2025 va intra şi terestru în spaţiul comunitar.
Asistenţa agenţiei europene FRONTEX la frontierele externe ale Bulgariei şi României a fost extinsă în mod constant, sprijinul financiar european a fost sporit şi s-a progresat astfel în realizarea de investiţii pentru consolidarea tehnică a graniţelor (nave de patrulare, vehicule de patrulare de teren, drone, detectoare de mişcare, camere cu termoviziune, etc), a fost lansată iniţiativa de cooperare regională Schengen pentru a îmbunătăţi schimburile de informaţii şi cooperarea transfrontalieră, consilieri pentru verificarea documentelor au fost detaşaţi pe aeroportul din Bucureşti şi Sofia, iar cooperarea vizând aplicarea regulamentului european Dublin a fost îmbunătăţită semnificativ, se arată în documentul publicat de preşedinţia ungară a Consiliului UE.
Ministerul Afacerilor Externe Român a subliniat importanţa acordului de principiu al ambadasorilor UE, care netezeşte, practic, aderarea României la spaţiul Schengen, acest obictiv devenind astfel o formalitate care va fi oficiată în cadrul reuniunii JAi din 12 decembrie.
„Ministerul Afacerilor Externe salută acordul de principiu exprimat astăzi la nivelul Comitetului Reprezentanților Permanenți ai Statelor Membre pe lângă Uniunea Europeană (COREPER II) cu privire la proiectul Deciziei Consiliului privind stabilirea datei de ridicare a controalelor la frontierele terestre cu și între România și Bulgaria. Exprimarea acordului la acest nivel reprezintă un pas suplimentar important în perspectiva aprobării finale, formale, a Deciziei de către Consiliul UE, în cadrul reuniunii Consiliului Justiție și Afaceri Interne din 12 decembrie 2024″, a transmis şi MAE.
Un mesaj de mulţumire pentru toţi cei care au contribuit la atingerea acestui obiectiv extrem de important pentru români a transmis şi ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu.
„Salut decizia ambasadorilor din COREPER privind extinderea Spațiului Schengen cu frontierele terestre ale României și Bulgariei, în urma acordului miniștrilor de interne din Austria, România și Bulgaria, organizată cu sprijinul președinției Ungare. Sper ca decizia Consiliului JAI din 12 decembrie să materializeze ultima etapa în acest dosar important. Mulțumesc tuturor celor care au contribuit la acest succes al României”, a scris Cătălin Predoiu pe site-ul Ministerului Român de Interne.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
Articolul Important! Klaus Iohannis anunță că România va adera la Schengen și cu frontierele terestre din 1 ianuarie 2025 apare prima dată în Realitatea.md.