Creștinii ortodocși de stil vechi intră joi, 28 noiembrie, în Postul Nașterii Domnului, cunoscut și ca Postul Crăciunului. Postul durează 40 de zile și se va încheia pe 7 ianuarie, de sărbătoarea Nașterii Domnului.
Postul Nașterii Domnului amintește de postul îndelungat al patriarhilor și drepților din Vechiul Testament, în așteptarea venirii lui Mesia – Izbăvitorul. După unii tâlcuitori ai cultului ortodox, prin durata lui de 40 de zile, acest post ne aduce aminte și de postul lui Moise de pe Muntele Sinai, când acesta aștepta să primească cuvintele lui Dumnezeu, Decalogul (cele 10 porunci), scrise pe lespezile de piatră ale Tablelor Legii.
Primele mențiuni despre respectarea acestei perioade de înfrânare alimentară și trupească provin din secolele IV-V, de la Fericitul Augustin și de la episcopul Leon cel Mare al Romei, care a rostit nouă cuvântări despre acest post, numit „postul din luna a zecea”. Postul Crăciunului este închinat în primul rând sărbătorii Nașterii Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos.
Biserica spune că acest post este deosebit prin faptul că este mai blând, existând numeroase dezlegări la pește. Acestea sunt între 21 noiembrie/4 decembrie (Intrarea Maicii Domnului în Biserică) și 20 decembrie/2 ianuarie (Sf. Mc. Ignatie Teoforul). Se mănâncă pește sâmbăta și duminica și în 21 noiembrie, chiar dacă sărbătoarea cade într-o zi de miercuri sau vineri.
În zilele cu sfinți însemnați (Sf. Nicolae – 6/ 19 decembrie, Sf. Spiridon – 12/25 decembrie), creștinii pot mânca pește doar dacă acestea cad marțea, joia sau sâmbăta și duminica.
Ca orice post, în primul rând el trebuie să reprezinte o abținere de la lucrurile rele care ne îndepărtează de Dumnezeu și de oameni. Acesta trebuie să îmbine pocăința cu milostenia. În ultima zi, în ajunul Crăciunului, unii creștini respectă postul negru. Copiii, femeile gravide, cele care alăptează, studenții, bolnavii, călătorii au dezlegare pe parcursul postului.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
Amintim că pe parcursului anului sunt patru posturi: Postul Mare sau Postul Paștilor, Postul Nașterii Domnului, Postul Sfintei Marii și Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel.
Articolul A început Postul Crăciunului pe stil vechi! Ce trebuie să știe creștinii ortodocși apare prima dată în Realitatea.md.