CSAT (Consiliul Suprem de Apărare a Țării a României) a declasificat documente de la instituțiile de apărare și securitate vizând campania de pe TikTok a lui Călin Georgescu, scrie miercuri seara, 4 decembrie curent, presa de peste Prut.
SRI a informat că rețeaua de 25.000 de conturi prin care era promovat Călin Georgescu a devenit foarte activă cu două săptămâni înainte de alegeri. Peste 700 de conturi au fost create din 2016 şi au avut o activitatea redusă până pe 11 noiembrie 2024. Ofițerii SRI au constatat cǎ modul de operare era menit sǎ îngreuneze identificarea conturilor ce aparțineau rețelei.
În document se menționează că activitatea conturilor de TikTok a fost organizată pe Telegram, unele grupuri fiind înființate încă din 2022.
SRI punctează și aspecte referitoare la mecanismele de finanțare a campaniei electorale, confirmând implicarea lui Bogdan Peschir în finanțarea promovării lui Călin Georgescu. Mai exact, potrivit informațiilor transmise de TikTok către SRI, acesta ar fi plătit peste 380.000 de dolari unor conturi care îl promovau pe candidatul independent, prin aplicația FameUP.
Serviciile de informații menționează si un număr mare de atacuri cibernetice rusești asupra sistemelor AEP, peste 85.000, anterior alegerilor. Atacurile au continuat și în ziua scrutinului, fiind utilizate sisteme informatice din 33 de țări.
Informarea transmisă de SIE arată că Rusia a interferat în procesele electorale ale mai multor state, context în care a făcut cercetări sociologice pentru a identifica vulnerabilități și capacitatea de răspuns a statelor. În cadrul acțiunilor, s-ar pus accent pe agresiunea informațională , propagandă și utilizarea inteligenței artificiale.
„În spațiul online occidental, Rusia a depus eforturi constante pentru accesarea unor categorii cât mai largi de audiență, prin extinderea infrastructurii online și diversificarea tehnicilor de răspândire a narativelor (pro)ruse”, explică SIE.
Mai mult, se menționează interesul Moscovei pentru creșterea candidaților pro-ruşi, de extremă dreapta, antisistem, pacifiștilor și reprezentanților mișcărilor naționaliste, extrema dreaptă fiind receptivă față de Moscova și pe un trend ascendent.
Totodată, informarea SIE face referire la faptul că România este perceput de Rusia drept un stat inamic și precizează că situația politică din România a fost abordată în cadrul emisiunilor televiziunilor rusești, talk-show-uri la care s-a lansat ideea că forțele pro-ruse din România ar putea obține peste 30% la alegerile parlamentare.
Propaganda rusă a vizat România în 2024 indirect, prin apartenența la NATO, și direct, prin dezinformări și încălcări ale spațiului aerian al țării, susține SIE. Mesajele de propagandă au vizat divizarea societății pe tema ajutorului acordat Ucrainei, legat de controlul NATO/SUA asupra țării și amplificarea neîncrederii populației în capacitatea de răspuns a NATO.
Tehnicile folosite, arată serviciul de informații, au fost utilizarea de mesaje foto-video a căror veridicitate este greu de probat și rostogolirea în masă prin aproximativ aceleași conturi, pe multiple rețele de socializare.
Peste 100 de influenceri, cu aproximativ 8 milioane de urmăritori, au fost manipulați să îl promoveze pe Călin Georgescu, transmite MAI, pe modulul folosit și în Republica Moldova, pentru promovarea candidatului pro-rus. TikTok nu a respectat legislația, arată ministerul de Interne, aspecte constatate și de serviciile de informații, context în care, în intervalul 13-26 noiembrie Calin Georgescu a ajuns pe locul 9 mondial în topul trendurilor de promovare a conținutului, cele mai multe vizualizări fiind înregistrate după primul tur al alegerilor.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
Articolul Sute de dolari și conturi adormite reactivate! România a declasificat DOC legat de „campania TikTok” a lui Georgescu apare prima dată în Realitatea.md.