„Moldova niciodată nu a avut carne”, iar salamurile pe care le vedem în magazine sunt făcute din carne de import, declară consultanta în agricultura organică, fondatoarea Asociației EcoLocal și a unei ferme ecologice în Marea Britanie, Tamara Șchiopu. Moldoveanca a spus în podcastul „Mulțumesc pentru Întrebare”, realizat de jurnalista Nata Albot, că țara noastră nu întrunește condițiile necesare pentru a iriga pășuni unde animalele să pască.
„Eu nu consum carne. Eu nu știu cel mai bine, pentru că nu am acces la cifre, nici nu mi-am pus scopul. Eu știu că în Moldova carne nu este. Nu are de unde să fie. (…) Salamurile pe care le vedem noi în magazine, ele din ce sunt făcute? (…) Ele sunt făcute din carne din import, pentru că noi nu avem apă pentru acele animale. Noi nu avem resurse naturale, cred că o să-ți scrie mulți care nu sunt de acord că avem Prut și Nistru, efectiv noi nu avem apă, nu doar de adăpat, dar de irigat acele pășuni pe care animalul trebuie să pască. Noi nu avem ferme deschise, noi nu avem pășuni, pentru că aceste pășuni trebuie gestionate, irigate. Moldova niciodată nu a avut carne. Dacă e să facem comparație cu Ucraina sau România, nu merg în Elveția sau Marea Britanie, cu dealuri și munți unde plouă și sunt vite cornute mari. În România și Ucraina sunt regiuni. În Moldova niciodată nu am avut carne. Au fost complexele acestea oribile, dezastruoase, care au dispărut sau au fost distruse, și au fost câte ceva pe lângă gospodăriile caselor. La nord mai vedeai câte o văcuță, în rest, în centru nimic. Așa oi, da. Dar și cu multe oi, multă carne nu faci. De asta, pofta moldovenilor de a consuma carne, nicidecum nu poate fi justificată, nici din punct de vedere a nutriției, pentru că nu ai tu nevoie de multă carne, cred că ceea ce poate fi produs din resursele naturale ar fi suficient pentru alimentație sănătoasă/echilibrată și pofta asta de a investi, toate întreprinderile de șeptel sunt în pierdere în Moldova. Toate. (…) Avem niște limitări în țară. Asta este apa și clima, căldurile acestea. Facem ce ne permite natura. Asta este poziția mea, dar sunt sigură că foarte multă lume nu va fi de acord cu mine”, a declarat Tamara Șchiopu.
[bzplayer youtube=”https://youtu.be/n1DBB3ks8v0″ muted=”false”]
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
Potrivit unor date din anul 2023, Republica Moldova a importat peste 25 de mii de tone de carne de pasăre, peste 8 mii de tone de carne de porc, 20 de mii de tone de pește congelat, carne și fileuri de pește și 15 tone carne de vită.
În importurile de carne de pasăre prevalează originea Ucraina. Ce ține de carnea de porc, o cotă mai mare din importuri revine originii poloneze (35%), spaniole (22%) și germane (11%). Carnea de vită importată în 2023 este preponderent de origine din Rusia (38%), Ucraina (25%), SUA (26%). În 2023 s-a importat o cantitate nesemnificativă de carne de vită – 15 tone. Un volum mai mare s-a adus în țară în 2022 – 170 de tone, din care 139 de tone erau de origine România.
Articolul În Moldova nu există carne, declară proprietara unei ferme ecologice în Marea Britanie apare prima dată în Realitatea.md.