Miniştrii de externe din UE şi-au dat acordul luni pentru cea de a 15-a serie de sancţiuni împotriva Rusiei de la declanşarea invaziei sale împotriva Ucrainei în februarie 2022. Noile măsuri economice au drept scop să combată ocolirea sancţiunilor deja existente şi să slăbească armata rusă şi industria de apărare, relatează dpa, potrivit Agerpres.
„Cu fiecare nouă rundă de sancţiuni, îmbunătăţim eficienţa şi închidem fisurile şi vom continua să procedăm astfel, în cadrul angajamentului nostru neclintit de a sprijini Ucraina şi poporul său”, a declarat comisarul european pentru servicii financiare şi uniunea economiilor şi a investiţiilor, Maria Luís Albuquerque.
Adoptarea oficială de către miniştrii de externe reuniţi la Bruxelles are loc după un acord al ambasadorilor UE de săptămâna trecută.
Un număr de 52 de nave au fost adăugate pe lista celor care sunt suspectate că fac parte din aşa-numita „flotă din umbră a Rusiei” de petroliere şi care sunt vizate de sancţiuni.
„S-a descoperit că aceste nave sunt angajate în practici de mare risc când transportă petrol şi produse din petrol ruseşti, în livrări de arme, furturi de cereale sau sprijinirea sectorului energetic rus”, se menţionează într-un comunicat.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
În plus, alte 32 de companii sunt vizate de restricţii de export pentru că „au contribuit la dezvoltarea tehnologică a sectorului rus de apărare şi securitate”, a precizat Consiliul UE.
În afară de 20 de firme ruseşti, companiile vizate îşi au sediul în China, India, Iran, Serbia şi Emiratele Arabe Unite. Alţi 84 de indivizi şi entităţi sunt vizaţi de îngheţarea activelor în UE şi interdicţii de călătorie „pentru acţiuni care au subminat integritatea teritorială, suveranitatea şi independenţa Ucrainei”.
Articolul Uniunea Europeană a aprobat cel de-al 15-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. Ce sectoare sunt vizate apare prima dată în Realitatea.md.