Sari la conținut

Comisia Europeană lansează o investigație oficială împotriva TikTok pentru interferența Rusiei în alegerile din România

  • de

Comisia Europeană a lansat proceduri oficiale împotriva TikTok pentru posibile încălcări ale Digital Services Act, în urma dovezilor privind interferența Rusiei în alegerile din România. CE colectează date pentru a stabili dacă TikTok a încălcat legislația UE.

Acuzațiile vizează neîndeplinirea obligației platformei de a evalua și atenua riscurile legate de integritatea alegerilor, cu accent pe alegerile prezidențiale din România din 24 noiembrie, câștigate surprinzător de Călin Georgescu.

„Trebuie să ne protejăm democrațiile de orice fel de ingerință străină. Ori de câte ori suspectăm o astfel de ingerință, în special în timpul alegerilor, trebuie să acționăm rapid și ferm. În urma unor indicii serioase că actori străini au intervenit în alegerile prezidențiale din România prin utilizarea TikTok, investigăm acum cu atenție dacă TikTok a încălcat Legea privind serviciile digitale prin faptul că nu a abordat astfel de riscuri. Ar trebui să fie foarte clar că, în UE, toate platformele online, inclusiv TikTok, trebuie să fie trase la răspundere”, a spus Ursula von der Leyen, potrivit libertatea.ro.

Lucrările se vor axa pe gestionarea riscurilor la adresa alegerilor sau a discursului civic, legate de următoarele domenii:

  • politicile TikTok privind reclamele politice și conținutul politic plătit
  • sistemele de recomandare ale TikTok, în special riscurile legate de manipularea neautentică coordonată sau de exploatarea automatizată a serviciului.

„În cazul în care suspiciunile Comisiei se dovedesc a fi corecte, aceste deficiențe ar constitui încălcări ale articolului 34 alineatele (1) și (2) și ale articolului 35 alineatul (1) din Regulamentul privind serviciile digitale. Comisia va efectua acum cu prioritate o investigație aprofundată. Deschiderea procedurii oficiale nu aduce atingere rezultatului acesteia”, a precizat Comisia Europeană.

Decizia vine după informațiile provenite din rapoartele declasificate ale serviciilor de informații românești.

„Investigația urmează, de asemenea, analiza rapoartelor de evaluare a riscurilor prezentate de TikTok în 2023 și 2024, răspunsurile la solicitările de informații ale Comisiei și documentele interne furnizate de TikTok”, se mai arată în comunicat.

Sancțiunea maximă pe care o riscă TikTok este amendă de 6% din cifra de afaceri anuală globală a furnizorului de servicii, amendă pe care o poate contesta în instanțele europene. Dacă problemele persistă, sancțiunile pentru rețeaua chineză pot merge până la interzicerea pe teritoriul UE.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Articolul Comisia Europeană lansează o investigație oficială împotriva TikTok pentru interferența Rusiei în alegerile din România apare prima dată în Realitatea.md.