Moldovenii aruncă, de sărbători, cu 30 la sută mai multe produse alimentare, a constatat Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor. Specialiștii ANSA au remarcat în societate tendința de a cumpăra în exces produse alimentare în perioada sărbătorilor, ceea ce contribuie la creșterea risipei alimentare.
ANSA recomandă consumul moderat și respectarea unor măsuri simple pentru a reduce risipa alimentară.
„Planificați mesele ținând cont de nevoile reale de consum. Produsele în surplus pot fi congelate sau păstrate în caserole. Depozitați corect alimentele, verificând instrucțiunile de pe etichete. Aplicați principiul „primul intrat, primul ieșit”, pentru a evita expirarea produselor”, se arată într-un comunicat de presă.
ANSA subliniază importanța unor practici corecte de cumpărare.
„Mergeți la cumpărături cu lista pregătită și evitați achizițiile spontane, în special când vă este foame. Achiziționați produse la reduceri doar dacă vor fi consumate imediat. Cumpărați cantitatea necesară numărului de persoane care vor participa la masa de sărbătoare”.
Produsele trebuie cumpărate din locuri autorizate, nu de la comercianți ambulanți, care nu pot garanta condiții optime de depozitare, afirmă ANSA.
Mâncarea care prezintă semne de alterare trebuie evitată, iar ambalajul deteriorat, mirosul, culoarea sau consistența dubioasă sunt criterii importante la cumpărarea produselor. Consumatorii sunt sfătuiți să citească etichetele, să verifice termenul de valabilitate și instrucțiunile.
O atenție deosebită trebuie acordată cărnii: aceasta trebuie să fie elastică, de o culoare specifică și să aibă ștampila sanitar-veterinară. Ouăle trebuie să aibă coaja tare, curată și fără pete. Produsele de patiserie neambalate trebuie să fie comercializate în condiții igienice, iar cele preambalate – să aibă termenul de valabilitate inscripționat pe ambalaj.
Cu eforturi minime, risipa alimentară poate fi redusă, iar sărbătorile pot deveni o ocazie de a celebra cu responsabilitate.
„Fiecare dintre noi are un rol important în reducerea risipei alimentare. Consumul moderat, planificarea atentă a meselor și depozitarea corectă a alimentelor sunt pași simpli, dar esențiali, pentru a economisi resurse și a contribui la protejarea mediului”, subliniază ANSA într-un comunicat de presă.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
Articolul „De sărbători, aveți grijă la produsele consumate și nu faceți risipă alimentară”. Recomandările ANSA apare prima dată în Realitatea.md.