Sari la conținut

Experți la Rlive TV: Reabilitarea energetică a unei case vechi poate costa mai mult decât prețul acesteia pe piață

  • de

Crește numărul proprietarilor de case interesați de eficientizarea energetică a locuințelor. Invitații emisiunii „Consens Național” de la Rlive TV atrag atenția că intervențiile în izolarea termică a imobilelor trebuie făcute conform unor studii și cu materiale calitative pentru a obține rezultatul scontat. Prețul unei lucrări calitative poate ajunge și la 20 de mii de euro, dacă proprietarul optează pentru soluții eficiente de economisire a energiei și nu doar pentru o reparație cosmetică a locuinței.

Ion Muntean, directorul Centrului Național de Energie Durabilă, a recomandat ca orice intervenție să se facă în baza unui raport de audit energetic care să prevadă și recomandări din partea specialiștilor în funcție de starea locuinței.

„Costul reabilitării termice a unei case poate ajunge și la 15-20 de mii de euro. Asta înseamnă anvelopare, schimbarea tâmplăriei, intervenții la acoperiș și subsol și schimbarea sursei de încălzire. În realitate, prețul acestei locuințe este de cinci mii de euro și casa are nevoie de o consolidare a structurii de rezistență. Pornind de la aceste caracteristici, experții optează doar pentru eficientizarea sistemului de încălzire prin schimbarea sobei pe o centrală cu biocombustibil solid”, a menționat Ion Munteanu.

Vladimir Ursu, directorul executiv al Asociației „Renașterea Rurală”, a spus că reabilitarea termică a unei locuințe depinde de calitatea materialelor de construcție, dar și de felul cum au fost efectuate intervențiile.

„Sunt cazuri când oamenii izolează termic o clădire fără a atrage atenția la podul casei. Argumentul că acestfa a fost făcut de bunici și este bun și trainic nu ține deoarece la  termoscanare observăm foarte multe fisuri și pierderi de energie, inclusiv și din cauza că este prea subțire. Mulți investesc în renovarea fațadei ca să vadă vecinii că este frumos, dar din punct de vedere energetic era mai indicat să se intervină la pod și la temelie pentru a exclude fisurile și infiltrările”, a mai adăugat Vladimir Ursu.

Centrul Național pentru Energie Durabilă oferă suport financiar pentru proiectele de renovare energetică a locuințelor prin intermediul Fondului pentru Eficiență Energetică în sectorul Rezidențial. Suportul financiar constituie 95% din valoarea investiției, iar contribuția beneficiarului este de 5%. Intervențiile se fac în baza recomandărilor din rapoartele de audit energetic realizate pentru fiecare casă. Acestea includ izolația termică, înlocuirea tâmplăriei exterioare, instalarea sistemelor de încălzire mai eficiente și optimizarea consumului de energie.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

 

Articolul Experți la Rlive TV: Reabilitarea energetică a unei case vechi poate costa mai mult decât prețul acesteia pe piață apare prima dată în Realitatea.md.