Sari la conținut

Noi modificări la etichetarea produselor pescărești și de acvacultură. Ce trebuie să cunoască operatorii economici

  • de

Începând de astăzi, 19 decembrie 2024, au intrat în vigoare noile modificări la etichetarea produselor pescărești și de acvacultură. Anunțul a fost făcut de Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA).

„Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) atenționează agenții economici, importatori, distribuitori și comercianți de produse pescărești și de acvacultură despre intrarea în vigoare, astăzi, 19.12.2024, a modificărilor la Hotărârea Guvernului nr. 610/2023 cu privire la aprobarea Cerințelor de calitate pentru produse pescărești și de acvacultură”, transmite ANSA.

Potrivit instituției, operatorii economici vor trebui să ia în calcul următoarele modificări de bază:

  • În denumirea produselor imitate nu pot fi utilizați termenii care caracterizează produsele naturale (icre, caviar, crab, etc.) a HG menționate.
  • Numai produsele de crab conservate, care respectă cerințele de siguranță alimentară și prevederile prezentelor Cerințe, precum și conțin în compoziție minimum 50% de carne de crabi sunt denumite și etichetate „carne de crabi”, „crabi” sau altă denumire ce include aceste cuvinte, pentru a nu induce în eroare consumatorul.
  • Peștele și produsele pescărești care ar putea lăsa impresia că sunt făcute dintr-o singură bucată de pește, dar în realitate sunt compuse din mai multe bucăți diferite combinate, prin adăugarea altor ingrediente, inclusiv aditivi alimentari și enzime alimentare sau prin alte mijloace, poartă următoarea mențiune – „carne de pește formată”.

„Operatorii din domeniul alimentar care nu se vor conforma noilor prevederi legale, iar produsele alimentare etichetate necorespunzător vor fi considerate ca produse alimentare neconforme/falsificate – se va aplica imediat procedura de retragere din rețeaua de comerț!”, transmite Agenția.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor recomandă tuturor consumatorilor să cumpere produse alimentare numai din unităţi care sunt aflate sub control sanitar veterinar.

Articolul Noi modificări la etichetarea produselor pescărești și de acvacultură. Ce trebuie să cunoască operatorii economici apare prima dată în Realitatea.md.