Nicolas Sarkozy, fostul președinte al Franței, a primit o sentință istorică de închisoare în cazul de corupție cunoscut sub numele de „Paul Bismuth”. Este pentru prima dată în istoria celei de-a V-a Republici, când un fost lider al țării este condamnat la o pedeapsă atât de severă pentru infracțiuni de corupție și trafic de influență. Sentința a fost definitivă, după ce apelul său a fost respins pe 17 decembrie 2024.
Sarkozy a fost condamnat la 3 ani de închisoare, dintre care 2 ani au fost suspendați, iar restul de 1 an va fi executat sub formă de arest la domiciliu, cu brățară electronică pentru monitorizarea mișcărilor sale. În ciuda acestei condamnări, Sarkozy a anunțat că va contesta verdictul la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), plasându-se astfel într-o poziție dificilă: fostul președinte al unei națiuni care a apărat Franța, acum încercând să obțină condamnarea statului francez.
Cazul, care datează din 2014, pune în lumină contrastul dintre influența continuă a lui Sarkozy și comportamentele sale ascunse. Folosind o linie telefonică secretă, sub pseudonimul „Paul Bismuth”, și colaborând cu un avocat pentru a încerca să influențeze justiția, fostul președinte a planificat un „pact de corupție” cu un judecător de la Curtea de Casație.
În fața acuzațiilor, Sarkozy a susținut că este victima unei „hărțuiri judiciare” de 12 ani, acuzând că i s-au încălcat drepturile de apărare. Totuși, contestarea la nivel european nu va anula pedeapsa impusă în Franța, iar fostul președinte va trebui să o ispășească în continuare.
La aproape 70 de ani, Sarkozy se confruntă cu mai multe cazuri legale, inclusiv acuzații de finanțare ilegală din Libia pentru campania sa din 2007. Aceasta ar putea adânci și mai mult căderea sa din politică, fiind considerat acum mai mult ca un personaj controversat decât ca un lider politic emblematic al Franței.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
Articolul Sentința istorică pentru Sarkozy: Ex-președintele care a apărat Franța vrea să obțină condamnarea statului la CEDO apare prima dată în Realitatea.md.