Sari la conținut

Agricultorii vor mai protesta? Critici la avizul Guvernului cu privire la legea fermierilor și întâlnirea cu Barda

  • de

Guvernul urmează să aprobe un aviz, cu referire la legea privind unele masuri de sprijin pentru fermieri, în legătură cu seceta din anul 2024. Documentul este necesar, înainte de aprobare de către Parlament în a doua lectură, spun agricultorii, însă membrii Executivului au emis mai multe recomandări pentru autor, astfel încât inițiativa legislativă să fie îmbunătățită, în opinia miniștrilor.

Pe de altă parte, reprezentanții fermierilor susțin că unele prevederi invocate de Guvern ar putea dauna sectorului agricol. Aceștia sunt dispuși să scoată din nou tehnica agricolă pe traseele naționale.

„Ministerul Agriculturii, menit să protejeze în primul rând interesele fermierilor, propune în acest aviz niște puncte, care înrăutățesc esențial situația pentru agricultorii afectați comparativ cu formulările deputatului (n. red.: Viorel Barda, autorul proiectului). Și face acest lucru, apropo, cu multă demagogie. Practic, acest aviz reduce semnificativ eforturile comune ale deputaților și agricultorilor, care împreună au elaborat aceste modificări la solicitarea președintelui Parlamentului.

Am senzația persistentă că Guvernul este capturat de gașca de barosani transnaționali, care urmăresc scopul falimentării cât mai rapide a fermierilor micro, mici și mijlocii din zonele rurale. Acum totul depinde dacă au mai rămas deputați verticali, care mai au legături cu poporul și înțeleg nevoile agricultorilor mai bine decât ministerul de ramură. Juridic, Parlamentul poate ignora acest aviz aberant”, a scris pe rețelele de socializare fostul director al Asociației „Forța Fermierilor”, Alexandr Slusari.

Politicianul a precizat pentru Realitatea situația agricultorilor se poate înrăutăți dacă Ministerul Agriculturii va insista ca eligibili pentru ajutor să fie fermierii care au semnate contracte cu creditori după 1 septembrie 2023, să rămână norma discriminatorie cu plafonul de minimum 50% din suprafața afectata și dacă creditorii nu vor fi obligați să renegocieze condițiile împrumuturilor notificare, ci se va utiliza formularea pot negocia”.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Potrivit surselor Realitatea, reprezentanții ramurii au solicitat o întrevedere urgentă cu deputatul Viorel Barda, care a înaintat inițiativa legislativă.

Alexandru Brînză, președintele asociației „Forța Fermierilor” a precizat în discuții cu jurnaliștii Realitatea că nu este exclus să continue protestele și să fie scoase tractoarele pe drumurile naționale tehnica grea, dacă Guvernul nu emite „aviz corespunzător” asupra proiectului lui Viorel Barda. De asemenea, potrivit lui, agricultorii așteaptă și decizia privind prelungirea licențierii importului de cereale.

„Urmă astăzi sau cel târziu mâine să avem o întâlnire cu membrii Comisiei parlamentare pe agricultură, împreună cu ministrul Agriculturii, dar din câte înțeleg s-au răzgândit iarăși și probabil ceia ce a vociferat domnul Barda joi în fata protestatarilor și a dat garanții, este puțin probabil să fie votat (n. red.: privind unele masuri de sprijin pentru fermieri, în legătură cu seceta din anul 2024) în a doua lectură, pentru că avizul guvernului nu este și nu se cunoaște ce va include acest aviz. Fermierii sunt dispuși să iasă cu tehnica agricolă în raioane dacă se va adeveri acest lucru și guvernul nu va elibera aviz corespunzător. Suntem în așteptare a deciziilor autorităților”, a precizat Brînză.

Avizul Guvernului la legea privind ajutorul acordat fermierilor urmează să fie aprobată în ședința de pe 23 decembrie a cabinetului de miniștri. Membrii Executivului și reprezentanții Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare nu au comentat deocamdată declarațiile reprezentanților fermierilor.

Aviz Legea Fermierilor by Realitatea.md

Săptămâna trecută fermierii au protestat la Guvern și la Parlament. Printre revendicările lor s-au numărat aprobarea urgentă a legii privind ajutorul acordat în contextul secetei, prelungirea licențierii importului de cereale până pe 31 decembrie 2025, achitarea datoriilor la subvenții pentru anul 2023, restituirea accizelor agricultorilor pentru anul 2024 și elaborarea unui mecanism de garanții de creditare și refinanțare pentru 2025. Aceștia declarau că ar putea aduce tractoarele în centrul Chișinăului, dacă nu vor fi auziți.

Se anunță proteste în centrul Chișinăului. Fermierii cer măsuri urgente pentru oprirea colapsului din agricultură

Articolul Agricultorii vor mai protesta? Critici la avizul Guvernului cu privire la legea fermierilor și întâlnirea cu Barda apare prima dată în Realitatea.md.