Sari la conținut

Ce este antreprenoriatul social şi ce afaceri au dezvoltat antreprenorii moldoveni susţinuţi de UE timp de trei ani

  • de

Afacerile sociale sunt afaceri care urmăresc iniţierea sau dezvoltarea unui business axat pe beneficiul societăţii, în mare parte a persoanelor din categorii social-vulnerabile, cu risc sport de excluziune socială, persoanele marginalizate, cu dizabilităţi sau necesităţi speciale. Antreprenoriatul social pune accent pe sustenabilitate, inovaţie şi utilitate.

Antreprenor social poate fi orice agent economic care îşi doreşte să contribuie la bunăstarea socială şi dezvoltarea comunităţii în care activează, prin oferirea serviciilor gratuite sau partial plătite pentru anumite categorii sociale sau prin angajarea persoanelor social-vulnerabile.

În Republica Moldova, afacerile sociale sunt susţinute atât la nivel guvernamental, cât şi la nivel european. Timp de trei ani, (01 ianuarie 2022 – 31 decembrie 2024) Uniunea Europeană şi Suedia, prin intermediul Fundaţiei Est-Europene, au implementat proiectul “Valorificăm potențialul societății civile pentru promovarea și dezvoltarea antreprenoriatului social în Republica Moldova”. În cadrul acestui proiect s-a desfăşurat un apel de granturi în urma căruia au fost selectate 10 organizaţii ale societăţii civile din Republica Moldova (8 pe malul drept al râului Nistru și 2 pe malul stâng al râului Nistru) care au beneficiat de susţinere financiară în valoare de 37 500 euro, pentru a lansa sau dezvolta afaceri sociale.

Toate cele 10 afaceri sociale sunt sustenabile şi vor continua activitatea după încheierea proiectului pe 31 decembrie 2024.

Bugetul total al proiectului “Valorificăm potențialul societății civile pentru promovarea și dezvoltarea antreprenoriatului social în Republica Moldova” în cei trei ani de zile de desfăşurare este de 1.123.000 euro.

Articolul Ce este antreprenoriatul social şi ce afaceri au dezvoltat antreprenorii moldoveni susţinuţi de UE timp de trei ani apare prima dată în Realitatea.md.