Sari la conținut

Un nou caz de rabie la o bovină a fost înregistrat în raionul Anenii Noi. Ce acțiuni au fost întreprinse

  • de

Pe teritoriul Republicii Moldova a fost înregistrat un focar de rabie la o bovină, într-o gospodărie din localitatea Cobusca Nouă, raionul Anenii Noi. Despre asta anunță reprezentanții Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA). Potrivit unui comunicat de presă, cadavrul bovinei afectate de rabie a fost nimicit conform procedurilor, iar animalele din localitate au fost supuse vaccinărilor antirabice.

„Totodată, sunt întreprinse activități de control și eradicare a focarului de boală, în conformitate cu Hotărârea de Guvern nr.174/2023”, se mai arată în comunicat.

În context, specialiștii ANSA solicită proprietarilor de animale să informeze urgent subdiviziunile teritoriale pentru siguranța alimentelor, medicii veterinari sau autoritățile publice locale, în cazul oricăror suspiciuni de îmbolnăvire a animalelor.

„De asemenea, ANSA îndeamnă, în continuare, populația să rămână responsabilă și să evite comerțul stradal ilicit, procurarea animalelor și a produselor alimentare de origine animală din spații neautorizate, pentru a evita răspândirea bolilor cu risc înalt de contagiozitate.  În același timp, se recomandă supravegherea animalelor în interiorul curților, cu aplicarea măsurilor riguroase de precauție. Pentru achiziționarea animalelor, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor vă recomandă să apelați la ferme sau comercianți autorizați, solicitând certificate sanitare veterinare, întru asigurarea trasabilității acestora, dar și a stării lor de sănătate”, conchid responsabilii.

Ultimul caz de rabie la o bovină a fost înregistrat în satul Sănătăuca, raionul Florești, în perioada 29 noiembrie – 6 decembrie curent.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Rabia (Turbarea) este o boală infecţioasă de etiologie virală, întâlnită la toate speciile de animale homeoterme, transmisibilă la om, caracterizată prin evoluţie acută cu manifestări nervoase exprimate prin hiperexcitabilitate şi agresivitate urmate de paralizii şi moarte. Virusul este secretat în salivă şi se transmite în mod obişnuit la animale şi om prin muşcătura unui animal infectat (animalele elimină virusul cu 10 – 14 zile înainte de debutul clinic al bolii). Transmiterea bolii se mai face prin zgârietură, pe cale respiratorie de la lilieci (în cazul explorării unor peșteri), transplacentar, accidental, în laboratoare.

Articolul Un nou caz de rabie la o bovină a fost înregistrat în raionul Anenii Noi. Ce acțiuni au fost întreprinse apare prima dată în Realitatea.md.